Proiectul de lege care a stîrnit nemulțumirea gravidelor, votat în Parlament

Proiectul de lege care a stîrnit nemulțumirea gravidelor, votat în Parlament

-
//
28.03.2014

Deși membrii Guvernului au venit cu unele modificări pe marginea proiectului Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, propunerile acestora au fost din nou criticate de deputații comuniști. După acțiunile de protest desfășurate de mamele tinere și femeile gravide, Guvernul a operat anumite modificări, iar astăzi proiectul de lege a fost votat în prima lectură.

Proiectul de lege care a stîrnit nemulțumirea gravidelor, votat în Parlament

Potrivit deputatei comuniste Oxana Domenti, propunerile prezentate nu vor îmbunătăți esențial situația mamelor gravide, ci vor cauza probleme noi, legate de faptul că anumite prevederi ale legii „sînt discriminatorii”.

„Proiectul nu vine să îmbunătățească esențial situația, va cauza și mai multă discriminare. PCRM nu va vota acest proiect. Sînt lucruri discriminatorii. Reiese că mama care va revine la muncă pentru cîteva zile va primi o indemnizație mai mică. Ne vom trezi iarăși cu proteste la Parlament”, a menționat Domenti.

Iar o altă deputată comunistă, Galina Balmoș, a calificat legea adoptată drept una „rușinoasă”. „Anume femeile vin cu inițiative care vor lovi în femei, copii și familie”, a precizat Balmoș.

În replică, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a respins aceste acuzații, precizînd că proiectul vine să protejeze maternitatea, mamele și copiii, iar indemnizațiile acordate la nașterea copiilor vor fi majorate.

Amintim că Guvernul a elaborat un nou proiect de lege, în care a ținut cont de cerințele femeilor gravide, însă textul legii nu a fost modificat în totalitate. 

Sursa: noi.md