Proiect de lege: Taxele de evaluare a instituțiilor medicale și farmaceutice ar putea crește

Proiect de lege: Taxele de evaluare a instituțiilor medicale și farmaceutice ar putea crește

-
//
21.07.2015

Un proiect de lege înaintat de deputatul democrat Valentina Buliga ar putea schimba modul în care se achită taxele de evaluare în instituțiile medicale și farmaceutice, dar și mărimea acestora. În cazul în care va fi aprobat de comisiile parlamentare de profil și de Guvern, instituția publică de evaluare şi acreditare în domeniul sănătății ar putea percepe o taxă mai mare pentru a aprecia corespunderea la standarde a unui spital sau a unei farmacii.

Proiect de lege: Taxele de evaluare a instituțiilor medicale și farmaceutice ar putea crește

Conform cadrului legal, scopul principal al evaluării şi acreditării în sănătate constă în îmbunătăţirea calităţii serviciilor acordate populaţiei de către unităţile medico-sanitare şi farmaceutice. O lege adoptată în acest sens în anul 2001 stabilește principiile de bază şi modul de evaluare şi acreditare a unităţilor medico-sanitare şi farmaceutice.

În procesul de evaluare şi acreditare, instituţiile şi întreprinderile medico-sanitare şi farmaceutice achită cheltuielile ce ţin de evaluarea iniţială şi de evaluarea curentă anuală. Legea adoptată cum 14 ani stabilește că taxele pentru evaluarea instituţiilor şi a întreprinderilor medico-sanitare şi farmaceutice private sunt fixate prin lege, iar pentru cele publice şi bugetare – prin hotărâre de Guvern.

În inițiativa sa legislativă, Valentina Buliga propune aprobarea prin lege a taxelor indiferent de proprietate – publică sau privată. Pe lângă aceasta, fostul ministru al Muncii propune mărirea taxelor în funcție de indicatorul inflației din ultimii ani.

Deputatul PD își justifică inițiativa prin faptul că „norma existentă este discriminatorie, stipulând aprobarea taxelor diferențiat”. „În varianta actuală este o nedreptate, aprobând taxa pentru evaluare și acreditare a unei instituții medico-sanitare ambulatorie (3-10) medici egală cu taxa pentru un depozit farmaceutic. De aceea, ținând cont de diferențele instituționale și rulajul financiar, se propune pentru depozite o taxă majorată”, scrie în nota informativă anexată la proiectul de lege. 

Astfel, dacă în 2001 taxa de evaluare și acreditare a unui depozit farmaceutic a fost stabilită în mărime de 3 741 de lei, în inițiativa legislativă a Valentinei Buliga această sumă crește până la 11.000 de lei. Dacă proiectul va trece de Parlament, taxele ar putea crește cu 300-600 de lei sau chiar cu 1000 de lei. Proiectul urmează să fie discutat în Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie, dar și în alte comisii, precum și la Guvern.

Sursa: mednews.md