mamaplus

Problema toaletelor în școli. Elevii din Dărcăuți, însoțiți de profesori

-
//
09.02.2024

În martie începe construcţia grupurilor sanitare moderne în şcolile care au câştigat finanţare pentru aceste proiecte.

mamaplus

În ciuda promisiunilor făcute de autorităţi de-a lungul anilor, în Republica Moldova încă mai sunt aproximativ 150 de instituţii de învăţământ cu toaleta în curte. Un exemplu este şi gimnaziul din satului Dărcăuți, raionul Soroca, transmite Tvr Moldova.

Prin acest chin trec zilnic cei 90 de elevi de la gimnaziul din satul Dărcăuți, raionul Soroca. Clădirea instituţiei de învăţământ nu a avut niciodată grup sanitar, iar cadrele didactice şi copiii sunt nevoiţi să meargă la toaleta din curtea şcolii.

Angela Sugalio director, gimnaziul Dărcăuți, Soroca: „Copiii merg la veceu afară. Veceul se află la 200 de metri de instituție şi le vine foarte greu, pe timp de iarnă, copii întorcându-se de la veceu, vor iarăși la veceu pentru că este forate frig. Profesorii chiar îi însoțesc pe copiii din clasa 1, de mânuță îi duc la veceu fiindcă întâmpină dificultăți”.

Instituţia a elaborat proiectul tehnic pentru construcţia blocurilor sanitare şi a primit finanţare. Lucrările vor începe în luna martie.

Oleg Rozimovschi primar, satul Dărcăuți, Soroca: „Am fost selectați şi suntem finanțați de Banca Mondială care a venit cu un suport de 1,5 milioane lei în cadrul acestora vor fi reparate grupele sanitare la etajul 1 şi 2, totodată va fi reparată şi grupa sanitară din sala sportivă şi va fi construit sistemul canalizare cu haznaua respectivă. Pentru noi aceasta este o bucurie enormă”.

Ministerul Educaţiei a anunţat recent că se vor aloca 100 de milioane de lei pentru construcţia sau reabilitarea grupurilor sanitare la peste 150 de școli din Republica Moldova.

Banii sunt de la UNICEF, Banca Mondială şi din bugetul de stat. Conform datelor oficiale, 149 de instituții de învățământ general din cele peste 1.200 care sunt în Republica Moldova au toaleta în curte.