mamaplus

Prima țară europeană care ar putea oferi femeilor trei zile de „concediu menstrual” pe lună

-
//
12.05.2022

Proiectul de reformă vine după ce secretarul de stat pentru egalitate și violență de gen din Spania, Ángela Rodríguez, a anunțat în martie că vor fi luate noi măsuri pentru a sprijini sănătatea menstruală și reproductivă, inclusiv concediu medical pentru femeile care se recuperează după un avort. Spania urmează să devină prima țară occidentală care ar garanta trei zile de concediu la locul de muncă pe lună pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe.

Planul de reformă, care urmărește să reducă decalajul de gen, urmează să fie aprobat sătămâna viitoare de guvernul spaniol. „Dacă cineva are o boală cu astfel de simptome, se acordă o invaliditate temporară, așa că același lucru ar trebui să se întâmple și cu menstruația, permițând unei femei cu o perioadă foarte dureroasă să stea acasă”, a declarat Rodriguez.

Concediul menstrual este deja oferit în câteva țări non-europene, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Zambia și Coreea de Sud, potrivit The Hill.

Rodriguez a citat un studiu, spunând că peste 50% dintre femei suferă de menstruație dureroasă. Ea a spus că dacă ar fi adugați la această cifră și adolescentții, statistic procentul ar urca la 74%.

„Când problema nu poate fi rezolvată din punct de vedere medical, credem că este foarte sensibil să existe o invaliditate temporară asociată cu această problemă. Este important să clarificăm ce este o perioadă dureroasă; nu vorbim de un ușor disconfort, ci de simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră...”, a spus Rodriguez.

Propunerea ar ajuta și femeile care au suferit un avort

Rodriguez a spus că dacă avortul este dorit sau involuntar, femeile suportă efectele fizice și psihologice ale procedurii. Reforma ar acorda femeilor „dizabilități temporare” pentru recuperarea și încetarea sarcinii.

„De aceea ni se pare de înțeles să propunem să existe acest concediu atâta timp cât situația se încadrează în cadrul sanitar care se folosește pentru dizabilități temporare, care să permită să fie acasă câteva zile după întreruperea sarcinii. Cred că este de bun simț și că poate ar fi trebuit să existe mult mai devreme”, a spus Rodriguez.

Reformă: școlile să ofere elevelor absorbante gratuite

Pe lângă reforma concediului de muncă, guvernul spaniol ia și măsuri pentru combaterea inegalității în accesul la produsele menstruale. Noua lege ar cere, de asemenea, școlilor să ofere absorbante gratuite.

„Una din patru femei nu poate alege produsele de igienă feminină pe care dorește să le cumpere din motive financiare. De aceea propunem ca acestea să poată fi eliberate gratuit în centrele educaționale și sociale. De asemenea, deoarece aceste produse sunt foarte scumpe, vom propune o cotă de impozitare hiper-redusă.”, a spus Rodriguez.