mamaplus

Prețul pâinii s-ar putea majora din nou în toamna acestui an

-
//
25.07.2022

Recoltarea cerealelor a ajuns pe ultima sută de metri, iar agricutorii nu prea au motive de bucurie. În acest an, recolta va fi în jumătate față de cea de anul trecut. Vreamea toridă şi lipsa ploilor i-au păgubit. Pentru că au strâns mai puține grâne, fermierii cred că, la toamnă, ne aşteptă o nouă scumpire, de această dată, a pâinii.

În raionul Soroca au fost semănate 12 mii de hectare cu grâu, iar 60 la sută au fost deja recoltate. Acum, combinele lucrează de zor pe câmpuri.

„Așteptăm la 2,5 tone sau 3 tone. Comparativ cu anul trecut? Față de 5 tone e clar că e îndoit mai puțin față de anul trecut. Ar urma să crească şi prețul la pâine? Sigur că o să crească, nu avem de ales.”, susține agentul economic Ion Coțaga.

Secerişul devine costisitor din cauza prețului mare la carburanți. Anul trecut, agricultorul a primit gratuit motorină din partea Guvernului României. Acum însă este nevoit să-şi cumpere carburanți.

„Foarte util a fost şi le mai mulțumim odată Guvernului României pentru ajutor, nici la ei nu e ușor, dar frații se împart. S-a scumpit de 2 ori motorina, îngrășămintele de 4 ori s-au scumpit. Nu ştiu ce o să facem, dacă nu o să fie prețuri coresponzător, ne teme să nu dăm faliment. Ce o să fie mai departe.”, a mai adăugat agentul economic.

Din cauza secetei nemiloase din acest an, Ministerul Agriculturii a cerut instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Ministrul Vladimir Bolea a declarat că recolta de grâu este mai mică față prognozele specialiştilor, iar porumbul a fost compromis în proporție de sută la sută. Autoritățile promit să vină cu măsuri de susținere a fermierilor.