mamaplus

Poate fi transmis coronavirusul prin lingurița de la împărtășanie? Opiniile controversate ale preoților

-
//
04.03.2020

În contextul epidemiei de coronavirus care a pătruns și în Europa și care amenință și România, după ce cinci cazuri au fost identificate până în prezent, Biserica Ortodoxă Română a făcut o serie de recomandări credincioșilor care calcă pragul bisericilor. Una dintre ele a stârnit adevărate controverse printre preoți.

„Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge al lui Hristos, din acelaşi Potir, folosindu-se aceeaşi linguriță pentru toți”, a fost predica unui preot în fața credincioșilor, care nu concepe ca aceeași linguriță să nu mai fie folosită la împărtășanie, din cauza coronavirusului.

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, IPS Ciprian, s-a aflat pe 1 martie în mijlocul credincioşilor Parohiei Puieştii de Jos, în județul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Preotul le-a vorbit oamenilor despre cât de „neinspirat” a fost comunicatul Patriarhiei, convingerea sa fiind că textul a fost emis fără binecuvântarea Părintelui Patriarh.

Arhiepiscopul Ciprian a menționat în acel cadru că preoții şi credincioşii au fost tulburați de ceea ce a generat acest comunicat.

„Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge al lui Hristos, din acelaşi Potir, folosindu-se aceeaşi linguriță pentru toți. A crede că Trupul lui Hristos ar putea fi contaminat de vreun virus, ce poate fi transmis credincioşilor prin intermediul linguriței comune folosite de preoți în sfintele lăcaşuri, este mai curând o blasfemie, decât un indiciu al slabei credințe a cuiva.

În toată istoria Bisericii creştine de pretutindeni nu s-a auzit vreodată ca cineva să se îmbolnăvească în urma împărtăşirii cu Sfintele Taine din acelaşi Potir. Încât, vă îndemnăm să rămâneți statornici în dreapta credință, ținând seama, totodată, şi de recomandările privind respectarea normelor de igienă, iar în situația în care cineva prezintă simptome de îmbolnăvire, nu numai cu temutul virus despre care se face atâta vorbire, este bine să se protejeze pe sine, dar şi pe ceilalți, rămânând acasă şi rugându-se, tainic, deodată cu cei din biserici”, le-a spus oamenilor părintele Ciprian.