mamaplus

Peste zece mii de elevi şi părinţi din Moldova cer ANULAREA examenului de BAC din acest an

-
//
06.04.2020

Peste zece mii de elevi şi părinţi din întreaga ţară cer anularea examenului de Bacalaureat din acest an. Ei le solicită autorităţilor să valideze diplomele absolvenţilor după modelul olandez, adică în baza notelor obţinute în anii de liceu. Ministrul Educaţiei, Igor Şarov, susţine că o decizie finală privind modul de desfăşurare a BAC-ului va fi luată până la finele săptămânii viitoare. Cert este că acest examen NU va fi susţinut online.

Petiţia privind anularea examenului de BAC a fost lansată în data de 25 martie şi a fost semnată, online, de aproximativ 12 mii de oameni. Aceştia le cer autorităţilor de la Chişinău să anuleze, în acest an, examenul de BAC şi să le valideze absolvenţilor diploma în baza notelor obţinute în toţi anii de liceu, după modelul Olandei.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, a declarat, ieri, la un post de televiziune, că examenul de BAC ar putea fi organizat în acest an de studii, însă doar dacă elevii vor reveni la şcoală până în data de 20 mai. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, autorităţile au în calcul mai multe scenarii.

Acum câteva zile, şeful statului Igor Dodon a declarant în cadrul unei emisiuni că examenul de BAC nu poate fi anulat.

„Eu consider că examenele trebuie susţinute. Chiar dacă vor fi mai târziu pentru că trebuie să trecem curriculumul, trebuie să trecem programul şcolar. Dacă va fi mai târziu, dar la sigur va fi mai târziu ca în anii precedenţi, trebuie să avem discuţii cu instituţiile superioare de învăţământ ca să facă mai târziu înmatricularea”.

Autorităţile din domeniul educaţiei urmează să găsească o soluţie şi pentru modul de desfăşurare a examenelor de evaluare naţională pentru clasa a IV-a şi a IX-a. Secretarul de stat de la Ministerul Educaţiei, Natalia Grâu, a declarat, recent, că nici aceste evaluări nu vor fi anulate. Instituţiile de învăţământ din ţară vor rămâne închise până în data de 15 mai, adică pe durata Stării de Urgenţă în Republica Moldova.