mamaplus

Peste 700 de refugiați au depus cereri de înscriere în grădinițele și școlile din Moldova

-
//
15.03.2022

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a vorbit despre școlarizarea copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 15 martie. Ministrul s-a arătat profund mulțumit și recunoscător tuturor cetățenilor și organizațiilor de stat, care s-au implicat activ în soluționarea problemelor și asigurarea confortului și ajutorului de care au nevoie refugiații din Ucraina. Totodată, oficialul a vorbit și despre înmatricularea copiilor din Ucraina în școlile și grădinițele din țară.

În prezent, pe teritoriul țării se află peste 100 de mii de cetățeni ucraineni, dintre care 48 de mii sunt copii. Au fost depuse 75 de cereri pentru înscrierea în instituții de educație timpurie și 631 de cereri de școlarizare temporară. Respectiv, în clasele 1-4 sunt depuse 307 cereri, clasele 5-9 câte 302 cereri, iar în clasele 10-12 avem 22 de cereri. Limba de instruire solicitată diferă: 37 de copii optează pentru română, 40 pentru ucraineană, iar 554 pentru rusă.

Ministerul Educației și Cercetării a creat un grup de lucru ce are menirea de a consolida eforturile în acordarea sprijinului copiilor din familiile de refugiați. Activitățile fiind orientate către accesul la educație, consiliere psihologică, întrucât educația este un drept la care au acces toți copii.

Totodată, ministrul Educației a menționat că în anul 2021-2022 în Republica Moldova funcționează 972 de instituții de învățământ secundar general cu predare în limba română și 261 cu predare în limba rusă, inclusiv și cele mixte. Dintre acestea, în 37 de instituții de învățământ, ca disciplină obligatorie este limba ucraineană.

Încadrarea în instituțiile cu învățământ general se face în baza unei cereri depuse de părinte sau reprezentatul legal al copilului, la instituția de specialitate în domeniul învățământului, în funcție de localizarea temporară. Instituționalizarea în învățământul preșcolar este posibilă în funcție de resursele financiare bugetare alocate instituției.

Termenul de examinare a dosarului depus pentru recunoașterea studiilor în Ucraina va fi extins, respectiv va fi de 90 de zile de la depunerea dosarului la instituția locală de specialitate în domeniul învățământului.

Ministerul Educației și Cercetării este în contact permanent cu responsabilii din domeniul educației din țară, pentru a asigura un mecanism optim de școlarizare a copiilor și tinerilor din Ucraina.