Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă s-au înregistrat în lunile iunie și iulie, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Virusul a fost identificat în mai multe raioane. În municipiul Chișinău au fost raportate 35 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, urmând raioanele Drochia, Ocnița, Ialoveni și câteva regiuni din nordul țării.
Specialiștii mai spun că 20 de cazuri de rujeolă au fost de import, adică persoanele care s-au îmbolnăvit au revenit din străinătate.
Autoritățile atenționează cetățenii că rujeola este extrem de contagioasă și amintesc despre necesitatea vaccinării copiilor împotriva acestei maladii. În Moldova, este obligatoriu vaccinul ROR (Rujeola, Oreion și Rubeolă), care se administrează copiilor în două doze: prima în intervalul de vârstă 12-15 luni și a doua la 7 ani.
Cum se manifestă rujeola?
În primul rând apar erupții cutanate, niște pete roșii care se extind peste tot corpul. Nu poate fi confundată de medici pentru că este ca o mare pestriță pe corpul copilului. Este principalul simptom care trebuie să pună pe gânduri. Dacă micuțul are febră și sunt prezente aceste erupții este foarte importantă adresarea la medic, pentru că rujeola poate ucide.
Sursa: tv8.md