mamaplus

În perioada pandemiei, căsătoriile în Moldova vor fi înregistrate doar în prezența mirilor

-
//
20.06.2020

Odată cu instituirea stării de urgență în legătură pandemia COVID-19, oficiile de stare civilă au început înregistrarea căsătoriile cu prezența exclusivă a mirilor. Până pe 30 iunie, cel devreme, restricțiile vor rămâne în vigoare.

Agenția Servicii Publice menționează că serviciile stare civilă teritoriale au asigurat înregistrarea căsătoriilor în temeiul declarațiilor persoanelor, recepționate anterior stării de urgență, declarată pe teritoriul Republicii Moldova din 17 martie, dar și recepționarea declarațiilor de căsătorie depuse pe parcursul perioadei respective, urmare a emiterii dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 21 aprilie.

Conform prevederilor, înregistrarea căsătoriei se face în prezența persoanelor care se căsătoresc, după expirarea unui termen de cel puțin o lună, dar nu mai târziu de două luni, din momentul depunerii de către ele a declarației de căsătorie. În cazuri excepționale – pericol pentru viață, graviditate, existența unui copil comun în vârstă de până la un an – căsătoria poate fi încheiată chiar în ziua depunerii declarației.

În conformitate cu Codul Familiei, declarația de căsătorie se depune, personal, de către persoanele care doresc să se căsătorească, la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre ei sau al părinților unuia dintre ei.