Virusul Coxsackie, care a băgat spaimă în rîndul turiştilor pe plajele din Turcia, stîrneşte îngrijorare şi la Chişinău. Asta după ce a apărut suspiciunea că infecţia a ajuns într-o grădiniţă privată din Capitală. Deşi nu există încă certitudinea că este vorba anume de acest virus, situaţia i-a alarmat pe părinţi. Pe de altă parte medicii epidemiologi de la Centrul Municipal din Sănătate Publică îi îndeamnă să nu tragă concluzii pripite.
Mama unui băieţel de doi ani, care frecventează grădininţa situată pe bulevardul Traian, susţine că, în 18 august a fost sunată de angajaţii instituţiei, care au informat-o că micuţul ei se simte rău. Ulterior, medicul i-ar fi spus că s-a infectat cu virusul Coxsackie, cunoscut şi ca boala gură-mînă-picior.
"Avea doar febră. Mai multe simptome nimic, după care am dat analiză de sînge generală, care a arătat bine. Şi peste noapte pe mîini, pe gură şi pe picior au apărut multe bubiţe. Medicul-pediatru a spus că este gură, mînă, picior. Ştiu că mai sînt cazuri la noi în grădiniţă", a spus mama copilului.
Ulterior, angajaţii instituţiei i-au informat pe ceilalţi părinţi despre presupusul pericol din grădiniţă.
"Am pus aviz pentru părinţi că avem virus de gură, mînă, picior, posibil, neconfirmat, dar oricum am luat acţiuni de preîntîmpinare a părinţilor şi profilaxie", a explicat Cristina Panfil, şefa grădiniţei.
Cazul a ajuns şi în atenţia Centrului Municipal de Sănătate Publică. După ce au efectuat verificări, medicii epidemiologi au ajuns la concluzia că alerta este falsă şi că, cel mai probabil, copilul a făcut o infecţie enterovirală.
"Nu există în instituţia dată virusul Coxsackie. Cercetarea epidemiologică continuă şi o să vă dăm rezultatele după finalizarea cercetării epidemiologice", a menţionat Zinaida Covrig, medic epidemiolog al CMSP.
Virusul Coxsackie este foarte contagios şi se transmite la copiii cu vîrste cuprinse între 1 şi 6 ani. Boala se manifestă prin apariţia unei erupţii pe palme, tălpi şi în gură şi poate provoca meningită, encefalită, durere toracică și miopericardită. Infecţia poate fi fatală în cazul nou-născuţilor.
Sursa: publika.md