PERICOL de infecție cu virusul Coxsackie într-o grădiniţă din Capitală

PERICOL de infecție cu virusul Coxsackie într-o grădiniţă din Capitală

-
//
30.08.2017

Virusul Coxsackie, care a băgat spaimă în rîndul turiştilor pe plajele din Turcia, stîrneşte îngrijorare şi la Chişinău. Asta după ce a apărut suspiciunea că infecţia a ajuns într-o grădiniţă privată din Capitală. Deşi nu există încă certitudinea că este vorba anume de acest virus, situaţia i-a alarmat pe părinţi. Pe de altă parte medicii epidemiologi de la Centrul Municipal din Sănătate Publică îi îndeamnă să nu tragă concluzii pripite.

PERICOL de infecție cu virusul Coxsackie într-o grădiniţă din Capitală

Mama unui băieţel de doi ani, care frecventează grădininţa situată pe bulevardul Traian, susţine că, în 18 august a fost sunată de angajaţii instituţiei, care au informat-o că micuţul ei se simte rău. Ulterior, medicul i-ar fi spus că s-a infectat cu virusul Coxsackie, cunoscut şi ca boala gură-mînă-picior.

"Avea doar febră. Mai multe simptome nimic, după care am dat analiză de sînge generală, care a arătat bine. Şi peste noapte pe mîini, pe gură şi pe picior au apărut multe bubiţe. Medicul-pediatru a spus că este gură, mînă, picior. Ştiu că mai sînt cazuri la noi în grădiniţă", a spus mama copilului.

Ulterior, angajaţii instituţiei i-au informat pe ceilalţi părinţi despre presupusul pericol din grădiniţă.

"Am pus aviz pentru părinţi că avem virus de gură, mînă, picior, posibil, neconfirmat, dar oricum am luat acţiuni de preîntîmpinare a părinţilor şi profilaxie", a explicat Cristina Panfil,  şefa grădiniţei.

Cazul a ajuns şi în atenţia Centrului Municipal de Sănătate Publică. După ce au efectuat verificări, medicii epidemiologi au ajuns la concluzia că alerta este falsă şi că, cel mai probabil, copilul a făcut o infecţie enterovirală.

"Nu există în instituţia dată virusul Coxsackie. Cercetarea epidemiologică continuă şi o să vă dăm rezultatele după finalizarea cercetării epidemiologice", a menţionat Zinaida Covrig, medic epidemiolog al CMSP.

Virusul Coxsackie este foarte contagios şi se transmite la copiii cu vîrste cuprinse între 1 şi 6 ani. Boala se manifestă prin apariţia unei erupţii pe palme, tălpi şi în gură şi poate provoca meningită, encefalită, durere toracică și miopericardită. Infecţia poate fi fatală în cazul nou-născuţilor.

Sursa: publika.md