Ora de vară 2018: Nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile. Când se schimbă ora

Ora de vară 2018: Nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile. Când se schimbă ora

-
//
15.03.2018

În această primăvară am putea să trecem pentru ultima dată la ora de vară. Asta după ce deputaţii UE au cerut o evaluare a regimului actual de schimbare a orei. Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că se vor conforma noilor reguli, doar în urma unei decizii finale a Consiliului Europei.

Ora de vară 2018: Nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile. Când se schimbă ora

"În acest an trecere la ora de vară ar urma să se facă la data de 25 martie, cum a fost şi anterior. Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară după ce Consiliul Europei va adopta modificări la directiva europeană privind dispoziţiile referitoare la ora de vară", a spus Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei.

Printr-o rezoluţie aprobată recent, deputaţii europeni susţin că numeroasele studii nu au reuşit să facă o concluzie clară, dar scot la iveală mai multe efecte negative asupra sănătăţii umane. Din acest motiv, ei au cerut Comisiei Europene să evalueze în detalii directiva privind ora de vară şi, dacă este cazul, să propună revizuirea ei. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări.

Anual, în ultima duminică a lunii martie, Moldova trece la ora de vară. Așadar, se va trece la ora de vară în noaptea de 24 spre 25 martie, iar prin schimbarea orei de la ora de iarnă la ora de vară se înțelege faptul că ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Astfel, prin trecerea la ora de vară, ziua de duminică – 25 martie 2018 – va avea 23 de ore în loc de 24.

Sursa: publika.md