Patru școli și un colegiu de arte din stânga Nistrului vor utiliza la lecții ochelarii pentru realitate virtuală (VR). Aceasta este posibil cu susținerea programului Uniunii Europene (UE) „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
„Ochelarii VR îi implică foarte mult pe copii în procesul educațional. Atunci când un copil este pur și simplu întrebat la lecția de geografie, de exemplu, să povestească ceva despre Paris, el o face, dar fără prea mult interes. În schimb, atunci când el prin intermediul ochelarilor VR face un tur virtual al orașului, atunci el va povesti prin prisma impresiilor sale”, relatează Alexandr Vasilii, managerul Asociației transformării digitale din Tiraspol, transmite Știri.md.
Asociația a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene și PNUD pentru a promova educația virtuală.
Pe lângă achiziția ochelarilor VR, 18 profesori din stânga Nistrului au beneficiat de instruire IT, pentru a ghida ulterior elevii în utilizarea corectă a echipamentelor de ultimă generație.
Astfel, peste 500 de copii au utilizat ochelari VR la lecții de engleză, geografie, istorie sau design, iar până la finele anului 2023, numărul elevilor care vor testa echipamentele va ajunge la 2000.
„Mi-a plăcut mult să utilizez ochelarii pentru realitate virtuală, e incredibil. M-au impresionat unghiul prezentării, grafica, sunetul. Am rămas impresionată de faptul că poți fi într-un loc nou, atmosferă nouă, e uimitor. Așa poți face excursii la un muzeu, fiind în sala ta de clasă”, spune Ecaterina Onofrei, elevă a Colegiului de arte din Tighina (Bender).
Atât elevii, cât și profesorii sunt entuziasmați de utilizarea ochelarilor VR la ore.
„Tehnologiile avansează. Așa cum instituțiile noastre de învățământ produc designeri grafici, atunci și sistemul educațional trebuie să țină pasul cu vremea, pentru ca absolvenții noștri să fie competitivi nu doar în plan profesional/educațional, dar și personal”, afirmă Olga Pogonenco, profesoară la Colegiul de arte din Tighina (Bender).
Asociația transformării digitale din Tiraspol își propune să achiziționeze ochelari VR pentru o întreagă sală de clasă din una din instituțiile de învățământ partenere.
Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.