O tânără de 17 ani a murit după ce a întrecut accidental doza de paracetamol

O tânără de 17 ani a murit după ce a întrecut accidental doza de paracetamol

-
//
24.07.2015

O adolescentă de 17 ani a decedat într-o unitate de terapie intensivă, după ce a luat o supradoză de paracetamol. Părinții ei vor acum ca și restul oamenilor să conștientizeze cât de riscant este să lași copilul să-și administreze singur anumite preparate, mai ales că acestea pot fi cumpărate cu maximă lejeritate, inclusiv în supermarketuri.

O tânără de 17 ani a murit după ce a întrecut accidental doza de paracetamol

Georgia Littlewood, din West Yorkshire, Marea Britanie, avea doar 17 ani. Ea s-a stins într-o unitate de terapie intensivă. Motivul decesului a fost insuficiența hepatică. Ea a chemat Urgența după ce a întrecut de trei ori doza recomandată de paracetamol. Motivul fusese o durere de stomac. Rudele au confirmat că ea nu consumase alcool sau alte produse interzise, scrie Daily Mail.

La spital ea a reușit să spună doctorilor că a luat paracetamol, pentru ca să poată face față durerilor. Ulterior, în timpul unei anchete complexe, mama adolescentei a spus că i-a administrat ibuprofen, pentru că Georgia s-a plâns de dureri de cap. Ulterior, tânăra ar fi lua preparatele de una singură, însă fără scopul să se sinucidă – își dorea doar să scape de durere. Când a fost preluată de o echipă specializată care intenționa să-i efectueze un transplant de ficat însă era prea târziu.

În cadrul anchetei medicii au atras atenția la faptul că paracetamolul este un medicament foarte accesibil, iar oamenii nu realizează cât de periculos poate fi, în cazul în care se face abuz – pur și simplu organismul va ceda, în imposibilitatea de a face față dozei primite.

Familia Georgiei vrea acum ca oamenii să fie mai conștienți când este vorba despre medicamentele pe bază de paracetamol, dar și ca acesta să nu mai fie vândute în supermarketuri unde, spre deosebire de farmacii, nu există farmaciști care să atenționeze oamenii că pot muri, dacă nu respectă cu strictețe dozele. 

Sursa: e-sanatate.md