mamaplus

O gravidă din Bălți a pierdut sarcina la 34 de săptămâni din cauza infecției cu COVID-19

-
//
05.04.2021

COVID-19 face noi victim în Moldova. Virusul devine tot mai agresiv și periculos atât pentru copii, cât și pentru gravide. Potrivit medicilor, cel mai mic pacient, internat în secția COVID-19 al Spitalului Clinic Bălți avea doar 21 de zile. Recent din cauza complicațiilor provocate de coronavirus, a decedat intrauterin, un făt la termenul de 34 de săptămâni. Potrivit Carolinei Frumusachi, șefa Centrului Perinatologic din localitate, un caz similar a avut loc și în anul 2020.

Carolina Frumusachi mai menționează, că în anul 2020, o femeie în vârstă de 35 de ani, fiind în săptămâna 25-26 de sarcină, a decedat din cauza infecției. Pacienta s-a adresat prea târziu medicilor, când plămânii acesteia erau deja afectați în întregime.

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că infecția a devenit mult mai agresivă și afectează gravidele, cât și nou-născuții. Rezultatele sarcinii pentru mame și bebeluși s-au înrăutățit în timpul pandemiei COVID-19, arată rezultatele unei meta-analize din 40 de studii care reprezintă 17 țări, publicată ieri în revista The Lancet Global Health. Studiile din țări individuale au sugerat că pandemia a afectat ratele de deces intrauterin și a deceselor materne, ca urmare a evitării solicitării asistenței medicale din teama de infectare.