mamaplus

O grădiniță din Căușeni are creșă cu condiții europene

-
//
07.03.2024

O grădiniță din Căușeni a redeschis de la unu februarie o grupă de creșă cu ajutorul ambasadei Japoniei și a oficiului UN Women la Chișinău. Discutăm astăzi despre grădinița numărul șapte din oraș, care în ultimii patru ani nu au avut condiții de instituționalizare a copiilor de până la trei ani.

mamaplus

La finele anului trecut instituția a implementat un proiect de renovare și cu ajutorul generozității partenerilor externi au reparat capital vestiarul, dormitorul, blocul sanitar, grupa și toate spațiile dedicate celor mai mici copii din grădiniță, transmite studio-l.online.

Grupa creșă a mai fost dotată cu tot mobilierul necesar, jucării și materiale didactice. La data de 7 martie ambasadorul Japoniei și reprezentanta UN Women au vizitat grădinița.

După patru ani de așteptare la data de 1 februarie grădinița nr. 7 din Căușeni și-a redeschis ușile și pentru copii cu vârsta de până la trei ani. Timp de patru ani copii de vârstă mică din acest sector al orașului au fost nevoiți fie să aștepte împlinirea vârstei de trei ani pentru a fi instituționalizați, fie să meargă în alte instituții preșcolare din oraș. Motivul condițiile proaste din grupa care cândva a servit drept creșă pentru micuți.

Renovarea și redeschiderea acestei grupe de creșă au devenit posibile datorită unui proiect implementat la finele anului trecut, care a beneficiat de sprijinul generos al partenerilor externi, cum ar fi Ambasada Japoniei și Oficiul UN Women. Acest proiect a permis instituției să efectueze reparații capitale în zonele critice precum vestiarul, dormitorul, blocul sanitar și spațiile destinate celor mai mici copii din grădiniță.

Cristina Afteni este mămica unei fetițe de un an și cinci luni, spune că înmatricularea copiilor în creșă dă posibilitatea părinților să iasă mai devreme la muncă și să crească veniturile familiei. Ea afirmă că atunci când la grădiniță copii au condiții ca acasă, starea psihologică a acestora este mult mai bună.Și alți părinți au lăudat inițiativa.

Educatorii afirmă că redeschiderea grupei de creșă la Grădinița nr. 7 nu doar reprezintă un pas important în asigurarea accesului universal la educație și îngrijire pentru copiii mici, ci și evidențiază potențialul colaborării între sectorul public și partenerii externi în sprijinirea dezvoltării sociale și educaționale durabile în Moldova. 

Vizita ambasadorului Japoniei și a reprezentantei UN Women la grădiniță a subliniat importanța acestui proiect în promovarea drepturilor copilului și egalității de gen. Această inițiativă exemplifică modul în care parteneriatele internaționale pot contribui la îmbunătățirea accesului la servicii educaționale și de îngrijire a copiilor, având un impact pozitiv asupra dezvoltării comunităților și asupra creșterii viitoarelor generații. În aceeași zi ambasadorul Japoniei și reprezentanta UNWomen în Moldova au discutat și cu autoritățile locale din Căușeni.