Numărul de naşteri e în continuă scădere, se poate ajunge şi la 20 de mii de naşteri pe an

Numărul de naşteri e în continuă scădere, se poate ajunge şi la 20 de mii de naşteri pe an

-
//
22.07.2016

Societatea din Republica Moldova trebuie să se adapteze la noua structură a populaţiei, cu un număr mare de persoane vârstnice şi un număr redus de copii şi tineri. Într-un articol publicat de IPN, directoarea Centrului de Cercetări Demografice (CCD), Olga Gagauz, a menţionat că până acum am avut şi 40, şi 38 de mii de naşteri pe an, dar având în vedere că pleacă mai mulţi tineri şi pierdem acei părinţi potenţiali, iar în vârsta reproductivă vor intra generaţiile feminine puţin numeroase, care s-au născut la sfârşitul anilor 1990-începutul anilor 2000, numărul de naşteri o să fie în scădere continuă. Putem să ajungem şi la 20 de mii de naşteri pe an către anul 2035.

Numărul de naşteri e în continuă scădere, se poate ajunge şi la 20 de mii de naşteri pe an

„Dacă până acum toate instituţiile funcţionau şi au fost orientate mai mult spre populaţia tânără şi spre populaţia aptă de muncă, acum trebuie să fie o reorientare. De fapt, dinamica populaţiei trebuie să fie integrată în toate politicele şi strategiile din toate sectoarele”, consideră Olga Gagauz. Potrivit ei, informaţia cu privire la numărul populaţiei, repartizarea pe vârste, pe sexe trebuie să fie luată în calcul în planificarea şi managementul în fiecare sector. Trebuie să ştim de câte paturi avem nevoie pentru sistemul de ocrotire a sănătăţii. În această tendinţă de reducere continuă a numărului de naşteri, de câte maternităţi avem nevoie.

Totodată, directoarea CCD susţine că într-o societate îmbătrânită, rolul persoanelor vârstnice va fi în creştere. Aceştia vor avea şi o influenţă mai mare asupra politicului deoarece sunt mai mulţi cu drept de vot, respectiv, pot să influenţeze asupra rezultatelor campaniilor electorale. De asemenea, tinerii pot să devină un grup social vulnerabil, cu rol mai mic în societate.

Sursa: IPN.md