mamaplus

Numărul de locuri în creșele din Republica Moldova vor crește

-
//
20.07.2023

Veste bună pentru părinţi. Guvernul Republicii Moldova vrea să majoreze numărul de locuri in creşe pentru aproape două mii de copii de până la trei ani. Această investiție ar ajuta părinții să îmbine viața de familie și cea profesională.

mamaplus

Prin programul " Satul European", în acest an, guvernul Republicii Moldova a alocat 10 milioane de lei. Spaţiile nou create în creșe vor creşte gradul de instituţionalizare a copiilor de la 15 la 30%, transmite tvrmoldova.md.

FELICIA BECHTOLDT, secretar de stat, ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Deja am determinat APL-urile care vor beneficia. De asemnea vreau să menţionez că guvernul României va aloca în jur de trei milioane de euro pentru extinderea grupelor de creşă. Noi ne propunem să utilizăm aceste fonduri pentru extinderea a 60 de grupe de creşe”.

ADRIANA CAZACU, secretar de stat, ministerul Educaţiei şi Cercetării: „ În prezent în Republica Moldova avem circa peste 81 de mii de copii, cu vârsat de la 0 la trei ani şi dintre aceştia cam 18 mii sunt instituţionalizaţi. Bineînţeles că statul nu poate rezolva această problemă de unul singur. Este nevoie şi de mediul de afaceri, de partenerii externi de dezvoltare şi iată prin crearea acestor servicii alternative de îngrijire a copiilor se încearcă rezolvarea acestei probleme”.

Cel puțin cinci companii private din Republica Moldova au amenajat deja spaţii prietenoase familiilor la locul de muncă.

ELENA IVANOVA, director, companie IT: „Avem organizată o cameră separată pentru copii şi pentru mamele care alaptează. La noi în companie femeile au drepturi egale, aceleaşi salarii ca şi bărbaţii. Program flexibil de muncă şi pot să se întoarcă în orice moment când ele decid să vină la serviciu”.

NIGHINA ABASZADA, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: „Implementarea acestor politici nu este doar un lucru bun dar şi un lucru deştept care trebuie făcut. Vom vedea astăzi impactul economic al investiţiilor dar şi costurile pentru aceste inacţiuni”.

MAHA DAMAJ, reprezentant UNICEF în Republica Moldova: „Trebuie să preluăm din experienţa creşelor deja existenţe şi să multiplicăm acest model la nivel naţional”.

Până la sfârșitul acestui an, 95 de angajaţi şi peste 70 de studenţi care au copii de până la trei ani, de la Universitătea de Stat din Moldova, vor dispune de spaţii prietenoase familiilor.

OTILIA DANDARA, prorector, Universitatea de Stat din Moldova: „Circa 984 de mii de lei avem nevoie pentru reparaţie. Plus, amenajare cu utilaj, jucării, condiţii necesare, aer condiţionat, support pe care îl vom ave a de la UNFPA. Deja pe contul universităţii rămâne grija de a angaja îngrijitori şi administratori ai centrului care evident, tot necesită cheltuieli”.

Extinderea serviciilor de creșă, ca parte a politicilor prietenoase familiilor, este o necesitate care ar sprijini părinții să aibă numărul dorit de copii și să-și atingă aspirațiile profesionale și personale. Potrivit studiilor, femeile și bărbații din Republica Moldova își doresc până la 3 copii, dar în realitate au mai puțin de 2.