O tânără din Anenii Noi a decedat la 12 zile după ce a născut, iar mama acesteia a rămas cu nepotul și cei cinci copii ai săi, să-i întrețină. Femeia a făcut dezvăluiri dureroase despre moartea fiicei sale, care a decedat din cauza unui sepsis, la doar o săptămână după ce l-a născut pe fiul său. Într-un interviu, femeia a povestit cum s-a întâmplat tragedia și de ce până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea fiicei sale, deși ei au angajat doi avocați pentru a face dreptate.
„Pe 17 octombrie 2022 au pornit durerile, pe 18 am dus-o la spitalul din Anenii Noi și la ora 01:00 a născut. Eu am așteptat în coridor, nu mi-au dat voie să intru cât a decurs procesul de naștere. După ce a născut, am intrat pe 5-10 minute, măcar să văd copilul. Fata se simțea ca după naștere. Dar s-a speriat, pentru că la copil, jumătate de cap era ca prăsada, în sus. Ea mi-a zis: „Mamă, uite ce e cu capul copilului”. Am întrebat-o ce i-au zis medicii. I-au spus că va trece și i-am zis și eu că o să-i treacă. A doua zi m-a sunat și mi-a spus că o externează. Nu am putut să merg în acea zi să o iau, pentru că eram la lucru. M-am dus a treia zi, pe 20 octombrie”, a spus Ana Nicolaev, mama tinerii care a decedat, transmite Știri.md.
După spusele femeii, când era în vizită la fiica sa, medicul a trecut pe lângă ele și nici nu le-a spus nimic. „A spus că acuș scrie extrasul”. Prin urmare, sora medicală le-a dat copilul și au mers acasă.
„Unica ce ne-a dat, era numărul său de telefon, ca să o telefonăm în caz de ceva”, spune femeia.
Când au ajuns acasă, tânăra se simțea ca după naștere, după cum spune mama sa. Aceasta mergea încetișor și avea unele dureri.
După câteva zile, tânăra a început să se simtă mai rău, avea temperatură mare. Iar la data de 24 octombrie, la aceasta în vizită au venit medicii de familie, pentru a o consulta. Anume ei i-au spus fetei să cheme salvarea.
„Când a venit salvarea, am mers cu ea și când am ajuns acolo, medicul încă nu era venit, era doar chirurgul. A venit mai apoi și medicul ei. Au controlat-o mult timp. Ne-a zis că e foarte serios, că o duc la operație. Au dus-o la spitalul de urgență, la Chișinău. Eu am rămas în coridor cu copilul, pe ea au luat-o. Cât stăteam în coridor, o soră medicală mi-a spus că și copilul nu se simte bine și trebuie să merg la spital ca să-l controleze. Am mers la Spitalul Mama și Copilul, la urgență, unde ne-au internat în secția de patologie. Acolo ne-au spus că copilul are Bronholitină. Eu eram în spital, Valeria era în spital”, spune Ana Nicolaev.
După cum s-a dovedit, după ce tinerii i s-a făcut operație, aceasta a fost introdusă în comă. Ana Nicolaev a mers cu sora sa la spitalul în care se afla Valeria, pentru a afla ce s-a întâmplat.
„Mi-au spus că ea a venit în stare foarte gravă. Avea septis, toată murdăria și infecția s-a răspândit în sânge. Ei nu mi-au zis nimic, până nu a decedat fata. Pe data de 1 ea a decedat. A mers soțul la ea, să vadă cum se simte și deja când mergea acasă, l-au telefonat și i-au spus că fata a murit. El m-a sunat pe mine, el nu avea cuvinte, eu nu aveam cuvinte. Ne gândeam ce să facem”, spune cu durere femeia.
În tot acest timp, femeia a fost telefonată de mătușa ginerelui său, care i-a spus să nu o ia pe Valeria de la morgă până nu află motivul decesului. Ana a angajat un avocat de stat cu care a mers la morgă și au rugat ca fetei să i se facă expertiza medico-legală.
„Am intrat în cabinetul directorului Spitalului, m-a întrebat de vreo ori ori, cum am dus-o, la câte zile am luat-o. Eu am vrut să-l întreb doar una: „De ce copilul meu a născut, am dus-o în spital și am adus-o în sicriu, și atât de repede?” El mi-a spus așa: „Copilul vostru deja a doua zi era infectat, doamna doctor care a asistat la naștere nu a făcut procedura pe care trebuia să o facă. Noi am făcut tot ce a fost posibil, cu cele mai scumpe aparate ca să salvăm fata, dar era un mic microb care juca și nu i-a dat voie să revină la viață””, își amintește cu lacrimi Ana Nicolaev.
După spusele femeii, ei au mai așteptat o lună, până ce uterul fiicei lor ar fi fost dus la expertiza medico-legală.
„A venit rezultatul la avocat, dar a spus că nu e suficient. De la Ministerul Sănătății au venit rezultatele altei expertize la Procuratura din Aneni, nici până astăzi nu știm ce expertiză a fost. A sunat întâi avocatul, apoi am sunat eu la Procuratură, să facem cunoștință cu cauza decesului. Procurorul a spus că nu este medic, expert, și că hârtiile au plecat înapoi la medici, în Chișinău. Așa și întindem și nu știm nimic nici astăzi. Ancheta e pornită, dar ei o întind pentru că sunt vinovați, dar vor să iasă basma curată. Nu putem da în judecată doctorița, pentru că procurorul nu are încă expertiza aceasta”, spune mama Valeriei.
Aceasta a mai adăugat că ancheta este pornită, însă ei o întind, pentru că „sunt vinovați, dar vor să iasă basma curată”.
Între timp, familia a mai angajat un avocat, pentru a se adresa la CEDO: „Între timp s-au schimbat trei procurori, primul și-a dat demisia, al doilea a venit la poartă și m-a interogat, al treilea nici nu știu cine e”, spune Ana Nicolaev.
După spusele Anei Nicolaev, directorul spitalului este tatăl medicului care i-a primit nașterea Valeriei. Aceasta susține că el vrea să-și acopere fiica, însă „nu i se va primi”.
„Am zis că de 10 ori o voi deshuma dacă va trebui, dar să am dreptate la copil. Nu e primul caz la dumneaei. Au fost două cazuri și al nostru e al treilea și ei dacă gândesc că tatăl ei e directorul spitalului și vrea să o acopere, aici nu-i va merge. Voi deschide toate ușile, până mi se va face dreptate”, relatează Ana Nicolaev.
Cât despre tatăl Valeriei, acesta a mers zi de zi la Institutul de Urgență, după ce fiica sa a fost transportată la Chișinău și operată. Ce a povestit Vitalie despre acele zile tragice, urmăriți în interviul de mai jos.