mamaplus

Moldovenii vor putea călători în UE fără să plătească până în 2025

-
//
25.10.2023

Uniunea Europeană a amânat, până în mai 2025, taxa obligatorie de 7 euro pentru un permis de călătorie fără viză, scrie schengenvisum.info, care citează surse din UE.

mamaplus

Amânarea le permite deținătorilor de pașapoarte scutiți de viză să continue să călătorească în țările din spațiul Schengen și în Bulgaria, Cipru și România fără autorizație de călătorie online suplimentară, transmite newsmaker.md.

Sursa citată precizează că întârzierea se datorează problemelor legate de implementarea sistemului de intrare/ieșire (EES) de către terți, ceea ce a făcut imposibilă lansarea ETIAS conform planului inițial. Fără EES, ETIAS nu poate funcționa.

Franța dorea o amânare

Franța a cerut anterior amânarea atât a EES, cât și a EES ETIAS, în vederea Jocurilor Olimpice de la Paris din vara anului 2024. Guvernul francez a indicat că UE ar trebui să întârzie introducerea EES pentru a evita cozile lungi și haosul la punctele de trecere a frontierei și aeroporturile internaționale, deoarece la evenimentul sportiv sunt așteptați mulți vizitatori din afara UE. Conform așteptărilor, în jur de un milion de turiști vor petrece vara în Franța din cauza Jocurilor Olimpice.

Chiar înainte de programarea Jocurilor Olimpice, Franța era îngrijorată de posibilele perioade lungi de așteptare la granița cu Marea Britanie din cauza introducerii EES. Autoritățile franceze au prezis chiar că timpii de așteptare la granița britanică-franceză s-ar putea dubla din cauza începerii EES.

Ce este EES?

Sistemul de intrare/ieșire (EES) este o inițiativă a Uniunii Europene de modernizare a controalelor la frontieră în zona Schengen. Sistemul își propune să înregistreze digital intrarea și ieșirea cetățenilor extracomunitari pe termen scurt în zona Schengen, înlocuind ștampilele tradiționale din pașapoarte cu înregistrări electronice. La fel, sistemul ajută autoritățile să identifice persoanele care stau în zonă mai mult decât este permis și îmbunătățește siguranța generală prin identificarea mai rapidă a riscurilor potențiale.

Het EES poate comunica, de asemenea, cu alte sisteme UE, cum ar fi ETIAS, și are reguli stricte de protecție a datelor pentru a asigura confidențialitatea călătorilor. Sistemul este un răspuns la preocupările legate de securitate, imigrația ilegală și necesitatea unor controale mai eficiente la frontieră.

Ce este ETIAS?

ETIAS înseamnă Sistemul european de informare și autorizare în domeniul călătoriilor. Este un sistem conceput de Uniunea Europeană pentru a crește securitatea în zona Schengen prin verificarea trecutului călătorilor înainte de o călătorie în Europa. Odată pe deplin operaționali, cetățenii țărilor scutite de cerințele de viză din zona Schengen vor trebui să obțină o autorizație ETIAS înainte de a călători într-o țară Schengen.

Procesul de realizare a Autorizarea ETIAS pot fi obținute online. Călătorii trebuie să completeze un formular de cerere și să plătească o taxă de 7 euro. Odată aprobată, autorizația ETIAS este valabilă timp de trei ani sau până la sfârșitul valabilității pașaportului călătorului, oricare dintre acestea survine primul.

Scopul principal al ETIAS este de a îmbunătăți securitatea internă în țările UE, de a reduce imigrația ilegală, de a proteja sănătatea publică și de a reduce procedurile administrative pentru controalele la frontieră.