Moldovenii sînt avertizați să nu folosească utilaje ce funcţionează cu freon

Moldovenii sînt avertizați să nu folosească utilaje ce funcţionează cu freon

-
//
03.02.2016

Ministerul Mediului a lansat astăzi un apel către consumatori și agenți economici să nu procure echipament frigorific (aparate de condiționare a aerului sau frigidere) care funcționează pe bază de freon R22 (HCFC-22).

Moldovenii sînt avertizați să nu folosească utilaje ce funcţionează cu freon

Acest îndemn face parte dintr-un șir de inițiative menite să descurajeze sau să restricționeze utilizarea substanțelor cu potențial poluant sporit. Acestea au scopul să înăsprească controlul, monitorizarea introducerii pe piață și utilizării echipamentelor respective.

Ministerul Mediului atenționează populația asupra faptului că în cazul folosirii acestui tip de freon este sporit riscul de fisurare a tuburilor prin care circulă agentul refrigerent și sînt posibile scurgeri de substanță în locuință sau spațiul unde este instalat echipamentul. "Astfel, pe lîngă acumularea substanței nocive în atmosferă, se creează un potențial pericol pentru sănătatea populației, inclusiv dezvoltarea factorilor cancerigeni", se subliniază într-un comunicat al instituţiei.

Pentru a evita consecinţele menționate, Ministerul Mediului recomandă procurarea și utilizarea echipamentului care funcționează pe bază de agenți frigorifici alternativi (oferta pieței este mai mult decît suficientă), care sînt la fel de eficienți în asigurarea frigului și nu prezintă riscuri sporite pentru mediu și sănătatea cetățenilor.

La nivel global a fost recunoscut că poluarea chimică intensă a atmosferei, în special cu freon, conduce nu numai la încălzirea globală, ci și la distrugerea şi apariţia găurilor în stratul de ozon. În acest sens, R. Moldova a ratificat anterior Convenţia de la Viena pentru protecţia stratului de ozon, precum şi Protocolul de la Montreal, ce prevede angajamente de a interzice sau limita consumul şi producerea substanţelor care distrug stratul de ozon.

Sursa: www.moldpres.md