În Moldova va fi efectuat un studiu privind consumul de sare

În Moldova va fi efectuat un studiu privind consumul de sare

-
//
28.07.2016

În Republica Molodva va fi realizat un studiu național privind consumul de sare în rîndul populației. Cercetarea va fi făcută de către Centrul Național de Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

În Moldova va fi efectuat un studiu privind consumul de sare

Studiul va include colectarea probelor de urină și de sare de la peste 2000 de persoane adulte.

Participanții la studiu sînt selecți aleatoriu din localitățile rurale și urbane de către intervievatori, care sînt lucrători medicali cu experiență în colectarea datelor la nivel populațional.

Rezultatele acestui studiu vor fi folosite la monitorizarea și evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriției și bolilor netransmisibile și a tendințelor privind starea de sănătate a populației.

În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă populația să manifeste deschidere și să contribuie la colectarea datelor!

Potrivit specialiștilor în sănătate, reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială și conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă și de rinichi.

Bolile netransmisibile sînt cauza principală a dezabilității și mortalității premature în Republica Moldova. Maladiile cardiovasculare și cele de rinichi afectează circa 40% din populația adultă din țară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.

Sursa: www.realitatea.md