Moldova : Suma indemnizatiilor acordate copiilor ar putea sa creasca pina in 2016

Moldova : Suma indemnizatiilor acordate copiilor ar putea sa creasca pina in 2016

-
//
28.11.2013

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale vrea să instituie mai multe indemnizaţii acordate copiilor şi să le mărească pe cele existente deja in tara noastra.

În prezent, pentru primul nou-născut se acordă un ajutor unic în valoare de 2.600 de lei. Dacă proiectul va fi aprobat si Parlament, în 2016 indemnizaţia unică ar putea constitui 4.784 de lei.

Autoritatile au elaborat un proiect de lege în acest sens, care prevede ca indemnizaţia unică oferită la naştere să fie egală cu valoarea coşului minim de bunuri necesare la naşterea copilului. Iniţiativa legislativă prevede şi instituirea unei indemnizaţii pentru şcolarizarea copilului, care în prezent nu se acordă.

Proiectul respective mai prevede egalarea condiţiilor de acordare a indemnizaţiei lunare pentru copii. În prezent, părinţilor care nu au un loc de munca li se acordă ajutor lunar până când copilul împlineşte un an şi jumătate, în timp ce părinţilor care sunt angajati in cimpul muncii - până la trei ani.

Totodată, se prevede instituirea indemnizaţiei lunare de suport pentru familiile în care s-au născut şi cresc gemeni, tripleţi, cvadrupleţi sau mai mulţi copii. În prezent, familiilor cu gemeni li se acordă doar indemnizaţia unică şi cea lunară.