In Moldova incidenta HIV/SIDA - in continua crestere

In Moldova incidenta HIV/SIDA - in continua crestere

-
//
30.11.2013

Raportul de Bilanț UNICEF "Copiii și SIDA", arata ca  in Republica Moldova, în pofida tuturor eforturilor depuse, incidența HIV/SIDA, atât în rândul populației generale, cât și printre persoanele tinere, a fost în continuă creștere în ultimii ani.

Deși incidența la tinerii cu vârsta de 15-24 ani a fost stabilă între anii 2011-2012 (18,5 cazuri la 100,000 persoane), indicatorii rămân a fi departe de cei preconizați pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (11.0 cazuri la 100,000 persoane în 2015).

Deși în Moldova gravidele HIV pozitive au acces universal la tratament antiretroviral gratuit, se mai înregistrează cazuri de infecții HIV la copii din cauza transmiterii virusului de la mamă la făt.

În continuare sunt necesare eforturi adiționale și măsuri de prevenție pentru a stopa transmiterea infecției.

Este de mentionat ca UNICEF acordă asistență la nivel global pentru aplicarea terapiei antiretrovirale simplificate (Opțiunea B +) pentru toate femeile însărcinate care trăiesc cu HIV.

Noul tratament este eliberat în formă de o pastilă pe zi (în comparație cu tratamentul anterior de până la șase pastile pe zi). Acest tratament poate fi asigurat la nivel de comunitate și oferit prin intermediul cabinetelor de asistență medicală primară. Tratamentul asigură menținerea continuă a sănătății mamelor, deoarece ele pot lua pastila chiar și după naștere și în timpul alăptării.