mamaplus

Ministerul Educației: ”Angajații școlilor și elevii nu pot fi obligați să participe la evenimente culturale”

-
//
15.06.2022

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o reacție după ce deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga, a declarat marți, 14 iunie, în cadrului unei conferințe de presă, că șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) ar fi emis un demers către instituțiile de învățământ secundar din capitală, prin care ar obliga directorii de instituții, diriginții și elevii absolvenți să participe la un concert organizat de municipalitate.

Reprezentanții MEC precizează că încercarea de a obliga angajații și elevii instituțiilor de învățământ să participe la evenimente cultural-distractive în timpul lor liber este ilegală.

”Ministerul Educației și Cercetării precizează că elevii, dar și angajații instituțiilor de învățământ nu pot fi obligați în niciun mod să participe, în afara orelor de program, la activități, inclusiv la cele recreative. Orice încercare de obligare a acestora, sub diferite pretexte, să se prezinte la evenimente cultural-distractive în timpul lor liber este ilegală.”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Educației și Cercetării.

Reamintim că printr-o dispoziție a Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) mai mulți elevi și profesori sunt obligați să îmbrace haine festive, eșarfă și tocă pentru absolvenți și să participe vineri, pe 17 iunie curent, la Programul cultural-distractiv dedicat absolvenților cu genericul „Gala absolvenților – 2022”, organizat de Primăria municipiului Chișinău în Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei.

Purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei Ion Ceban, Natalia Ixari, a menționat că dispoziția Direcției generale educație, tineret și sport este conform legii și că instituția (DGETS) poate emite astfel de dispoziții prin care, inclusiv, să oblige profesorii să însoțească copiii la evenimente în condițiile în care unii dintre ei sunt minori.