mamaplus

Meniul de post este un lux pentru unii moldoveni: „Prețurile sunt mari, mai ales dacă ne raportăm la salariu”

-
//
19.03.2024

A început postul Paștelui, prilej bun pentru credincioși de a se purifica atât sufletește, cât și trupește. Așa că de astăzi cei care au ales să țină post trebuie să renunțe la carne, ouă și lactate. Nutriționiștii sunt de părere că postul are numeroase beneficii pentru sănătate deoarece anume primele verdețuri de primăvară au un aport important de substanțe nutritive. Însă pentru că prețurile fructelor și legumelor sunt piperate în această perioadă, unii moldoveni spun că vor posti doar spiritual.

mamaplus

Postul Paștelui, numit în tradiția populară și Postul Mare, a început astăzi, iar unii oameni au decis să-l înceapă prin rugăciune. 

„- Am fost un pic la Catedrală să aprind niște lumânări.
 - Ați decis să începeți postul prin rugăciune?
 - Da.
 - Credeți că este bine să postiți?
 - Este foarte bine pentru curățirea sufletului și a trupului, așa că îi îndemn pe toți”.

„- Eu postesc întotdeauna.
 - Ați început de astăzi?
 - Da.
 - Și v-ați rugat în această dimineață.
 - Da, ca de obicei, ca în fiecare zi.
 - O să țineți tot postul.
 - Da”.

„Este prima zi de post, astăzi probabil nu voi posti, cel puțin alimentar, postul nu înseamnă neapărat să te abții de la anumite alimente, este important să fii mai bun, mai curat cu gândul, cu sufletul și asta vom încerca să facem neapărat”.

Și chiar dacă numărul credincioșilor care postesc este destul de mare, pentru cei cu venituri mici, meniul de post este o adevărată provocare, asta pentru că în această perioadă, prețurile alimentelor de post sunt piperate.

„- Cum vi se par prețurile la legume și fructe, în această perioadă?
 - Sunt mari, mai ales dacă ne raportăm la salariu. Ardeii duci sunt la un preț destul de mare și nu îți permiți, chiar și usturoiul, toate, nu trebuie să le număr pentru că de toate avem nevoie în alimentație”.

„- Este scump să postiți în ziua de astăzi?
 - După pensia noastră, da”.

 

„Morcov îmi pot permite să cumpăr cu zece lei, dar în rest totul este foarte scump. Ridichea sete 40 de lei”.

Comercianții spun însă că nu duc lipsă de cumpărători, cei drept, aceștia procură alimente în cantități mai mici.

„- Pe timp de iarnă prețurile sunt mereu mari.
 - Astăzi este prima zi, ați observat să vină mai multă lume să cumpere?
 - Ieri am avut cumpărători mulți pentru că se pregătesc toți de post, astăzi sunt mai puțini pentru că este luni, mâine îi așteptăm, iarăși”.

„- Ieri au fost vânzări, lumea se pregătește de curățarea organismului, mai multă verdeață.
 - Nu spun că este scump?
 - Ba da, dar oricum cumpără câte 100-200 de grame de urzică, leurdă câte o legătură, ceapă, la fel”.

Nutriționiștii sunt de părere că postul este benefic pentru sănătate, mai ales că diversitatea de produse existente acum pe piață ne permite să ne facem meniuri variate.

„Cei care țin post, sunt studii științifice care demonstrează, scade nivelul colesterolului, se normalizează tensiunea și glicemia, de aceea la pacienții după 40 de ani este chiar o metodă de terapie. Acest post este binevenit pentru că suntem în perioada când au apărut urzicile, leurda, ceapa verde, spanacul, ceea ce ar putea să împrospăteze alimentația noastră, să ne de-a o sursă de o sursă de vitamine și energie”.

Postul Paștelui este cel mai lung și riguros de peste an. Acesta durează șapte săptămâni și se încheie în noaptea Învierii. Anul acesta, Biserica ortodoxă va sărbători Paștele în ziua de 5 mai.

sursa: tv8.md