Meniu "sănătos" de 23 de lei pe zi în grădinițe!

Meniu "sănătos" de 23 de lei pe zi în grădinițe!

-
//
28.08.2017

Chiar dacă au fost eliberate mai multe planuri alimentare, în grădinițele din Capitală copiii continuă să fie hrăniți nesănătos. Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, care a făcut verificări  în ultimele trei săptămâni, unele grădinițe continuă să hrănească micuții cu crupe și paste făinoase chiar și de trei ori pe zi, iar alte instituții preșcolare dau copiilor sucuri în loc de fructe de sezon.

Meniu "sănătos" de 23 de lei pe zi în grădinițe!

Potrivit șefei CSP Chișinău, Luminița Suveică, meniurile tuturor instituțiilor au fost verificate, dar nu în toate instituțiile preșcolare se respectă prevederile meniului model.

„Continuă să fie incluse crupele și pastele făinoase de trei ori pe zi, dar se întâmplă doar în unele grădinițe. În altele am depistat lipsa fructelor de sezon, iar în alte instituții nu se înțelege diferența dintre importanța fructelor de sezon și a sucurilor, fructele fiind înlocuite, ceea ce nu e corect. S-a depistat că predomină foarte multă pâine, paste făinoase, cașcaval și produse de patiserie. De multe ori am depistat divergențe dintre contabilitățile instituțiilor și directorii de instituții. În unele instituții, contabilitatea decide meniul. Contabilitățile de la Râșcani și Ciocana calculează altfel meniurile decât cele create pentru un mod sănătos de viață”, a declarat Suveică.

O problemă ar fi suma mică alocată pe zi pentru alimentaţia unui copil - 23 de lei. Luminiţa Suveică a menţionat că de mai multă vreme se discută despre modificarea prevederilor legislative cu privire la licitaţie, astfel încât să fie posibil procurarea produselor direct de la producător, şi nu de la intermediari, pentru că astfel preţurile sunt mai mari. 

Potrivit șefei CSP Chișinău, în urma controlului nu s-au depistat produse cu termen expirat.

Din această toamnă, CSP Chișinău va publica meniurile model din fiecare instituție, ca părinții să vadă cum trebuie să fie meniul și să sugereze îmbunătățiri sau să semnaleze încălcări. Tot din toamnă, CSP Chișinău va face verificări inopinate în grădinițe.

Sursa: agora.md