Medicii descoperă tot mai multe efecte post-COVID. Pediatrii-infecționişti susțin că numărul de bolnavi cu varicelă s-a triplat în comparație cu anii de până la pandemie. Mai mult, majoritatea dezvoltă forme grave şi, în ultimele zile de boală, virusul atacă direct creierul.
Potrivit medicilor, de vină ar fi imunitatea slăbită a copiilor după infecția cu noul coronavirus. Fenomenul cu toate efectele post-COVID a devenit subiect de studiu amplu în țara noastră.
Alina Spătaru, în vârstă de 37 de ani, se află la spital cu fiica sa de nouă luni, bolnavă de varicelă. Micuța a fost internată la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii din Capitală după câteva zile de febră de cel puțin 38,5 grade. La trei zile de la apariția varicelei, ficatul copilului deja era intoxicat.
"A făcut varicelă de două ori (fiul mijlociu) nu ştiam că poate fi şi aşa ceva. La distanță de două luni, el are cinci anişori şi iată când a făcut a doua oară fetița s-a infectat de la el", a povestit Alina Spătaru.
Femeia povesteşte că fiul mijlociu al ei a fost bolnav de varicelă pentru prima dată acum patru luni, iar în ambele cazuri a trecut uşor prin boală, în comparație cu sora sa de nouă luni, care suferă de o formă complicată. Femeia îşi explică această diferență prin faptul că a avut coronavirus atunci când era însărcinată cu fiica sa cea mică.
Medicii afirmă că sunt internați tot mai mulți copii cu varicelă în stare gravă, majoritatea fiind anterior infectați cu noul coronavirus.
"Două săptămâni în urmă am avut o fetiță cu varicelă cu complicație de encefalită, perioada cât au fost erupțiile mama a fost la medicul de familie, a tratat-o acasă, dar la a șaptea zi de boală copilul se juca în curte şi mama l-a găsit fără cunoştință. Posibil perioada post-COVID a influențat cumva imunitatea copiilor", a spus Diana Pruneanu, medic infecționist la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii.
Copila avea creierul atacat de infecție, a fost adusă la Terapie Intensivă şi, din fericire, a fost salvată. Alte complicații frecvente la pacienții cu varicelă sunt pneumonia, infectarea sângelui sau a pielii, sistemul nervos afectat, care se manifestă prin tremur şi mers dereglat.
"Mai sunt complicații nespecifice, cum ar fi suprainfectarea erupțiilor, veziculele se infectează cu streptococ sau cu stafilococ", a explicat Diana Pruneanu, medic infecționist la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii.
Medicii sunt alarmați din cauza că astfel de cazuri grave au ajuns la ordinea zilei în spitale, în timp ce până la pandemie ele erau excepții.
"Dacă luăm perioada înainte de COVID şi după, anii 2016-2017, adică înainte de pandemie, perioada martie, aprilie, mai, atunci aveam 9, 16, 4 cazuri de varicelă la copii, acum în 2021-2022 tot aceste luni se observă o creştere vădită - 36, 40, 32 de cazuri de copii cu varicelă", a precizat Diana Pruneanu.
Pediatrii-infecționişti susțin că cercetează agravarea formelor de varicelă la copii şi că vor publica rezultatele studiului la toamnă. Până atunci medicii le recomandă părinților să includă în meniul copiilor cât mai multe fructe şi legume, pentru întărirea sistemului imunitar.