În lipsa unor cutii destinate deșeurilor infecțioase, așa cum se întâmplă în spitale sau în centrele de carantină, pe stradă sau acasă oamenii aruncă masca și mănușile în primul coș de gunoi pe care îl întâlnesc în drum sau, mai rău, pe jos.
Medicii atrag atenția că există riscul contaminării pentru cei din jur, dacă astfel de obiecte nu sunt depozitate separat.
Problema devine din ce în ce mai stringentă. După ce nu mai folosesc masca, oamenii o aruncă pur și simplu la gunoi. Fie că este vorba despre cel menajer de acasă, fie în pubelele stradale.
”Se depozitează ideal într -un recipient din plastic, într o pungă, care ulterior se depune într-un coș de gunoi cu capac. Este complicat să ai coșuri pentru deșeuri biologice în spații publice, motiv pentru care este important să respectăm aceste principii simple”, susțin medicii infecționiști.
Partea cea mai proastă este că măștile purtate și posibil contaminate sunt aruncate și pe marginea șoselelor, în apropierea unor mormane de gunoaie. În lipsa unor cutii speciale pentru colectare, pe stradă sau acasă, oamenii ar trebui să respecte măcar câteva reguli simple.
În unele supermarketuri există deja cutii speciale pentru astfel de deșeuri periculoase, unde cei care ies de la cumpărături își pot arunca masca purtată.
Până când autoritățile vor găsi o soluție legală pentru această problemă, măștile și mănușile potențial contaminate ajung la groapa de gunoi, în loc să fie incinerate, așa cum se întâmplă cu deșeurile medicale din spitale.