mamaplus.md

Mâncare pregătită în restaurante pentru copiii din şcolile şi grădiniţele din ţară

-
//
26.10.2018

De anul viitor, copiii din şcoli şi grădiniţe ar putea fi hrăniţi cu mâncare pregătită în restaurante. Autorităţile îşi propun să semneze acorduri de parteneriat cu unele localuri de alimentaţie publică din toate raioanele, iar de livrarea bucatelor să se ocupe companiile de catering. 

mamaplus.md

Cantina gimnaziului din satul Chirca, raionul Anenii Noi, nu a mai fost reparată de 30 de ani. Instituţia este una din cele peste 200 din ţară, unde bucătăria este într-o stare deplorabilă. 

"Din cauza bugetului minim al instituţii, noi nu putem să efectuăm o reparaţie capitală", a menţionat Aurelia Strună, director gimnaziul din satul Chirca.

Probleme sunt şi la grădiniţa din localitate, care deşi a fost reparată, nu respectă toate normele sanitare la prepararea bucatelor. 

"Trebuie să fie aparte spaţiu pentru spălarea veselei, dar după cum vedem aici şi carnea se prelucrează, şi vesela, şi legumele", a precizat Alexandru Burlaciuc, inspector la Anenii Noi.

"De respectat încercăm să respectăm. Da întradevăr poate noi ducem lipsă de unele condiţii", a specificat Antonina Bulgaru, inspector la Anenii Noi. 

Reparaţia cantinelor ar implica costuri imense. 

"Calculele estimative necesare pentru un bloc alimentar ar fi 250-300 de mii de lei şi în cazul când avem nevoie de redresarea situaţiei în o mie de instituţii, vă daţi seama că suma este destul de mare, de aceea cred că ar fi mai corect să investim aceşti bani în creşterea calității procesului de alimentaţie", a declarat Angela Cutasevici, secretar de Stat la Ministerul Educaţiei.

Serviciul de catering ar fi o alternativă. 

"Noi am analizat experienţa altor ţări care au trecut prin aceste perioade de reformă şi vom veni cu diferite variante", a specificat Gheorghe Gaberi, director ANSA.

Serviciul de catering ar putea rezolva şi problema legată de lipsa bucătarilor în instituţiile de învăţământ. 

"Tendinţa noastră este aceasta de unificare, uniformizare a meniurilor, de pregătire a acestora, de atragerea specialiştilor extrem de calificaţi în pregătirea alimentaţiei", a punctat Monica Babuc, ministru al Educaţiei.

Membrii grupului de iniţiativă urmează să vină cu propuneri, care, ulterior să fie discutate în Parlament. Anul trecut, pe mâna justiţiei au ajuns 17 persoane, suspectate în distribuirea alimentelor alterate în grădiniţe. Este vorba despre mai mulţi funcţionari publici, precum şi agenţi economici.

Totodată, inspectorii ANSA au efectuat zeci de controale în bucătăriile mai multor instituţii preşcolare şi licee, unde au depistat nereguli. În prezent, în şcolile şi grădiniţele din ţară sunt hrăniţi, gratuit, peste 300 de mii de copii.

Sursa: publika.md