Prima autoritate la care trebuie să apeleze pentru ajutor mamele sau viitoare mame care se află în situaţie dificilă este Primăria localităţii, iar în cazul municipiilor – direcţiile municipale sau sectoriale de profil, care vor decide plasamentul mamei în centrele maternale. În municipiul Chişinău, mamele sunt plasate în centrul maternal creat în cadrul Centrul municipal de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă. Mai există şi un centru republican pentru copiii cu vârstă fragedă.
Solicitată de IPN, Valentina Canariov şefa Secţiei reintegrare familială şi adopţie a Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, a declarat că după ce o solicitare este depusă, la nivel de direcţie se analizează situaţia şi se ia decizia de plasament. În cazuri de urgenţă, cererea se analizează în cel mult câteva ore. În cazul în care capacitatea centrului maternal din Chişinău (cinci locuri) nu mai permite găzduirea unei mame în situaţie de risc, există alternativa plasării acesteia în alte instituţii asemănătoare care sunt deschise de organizaţiile neguvernamentale active în domeniul protecţiei drepturilor copilului. Valentina Canariov susţine că astfel de situaţii sunt totuşi rare şi este foarte important ca mamele în situaţiile dificile să ceară ajutor, ca să nu să se ajungă la abandonul copilului. Serviciile centrului maternal sunt gratuite.
Perioada maximă de aflare în centrul maternal din Chişinău este de şase luni, dar la necesitate se examinează posibilitatea prelungirii perioadei de plasament. După ce pleacă din centrul maternal, mamele şi copiii sunt monitorizaţi pe parcursul a încă şase luni. O bună parte din beneficiare revin în familia biologică, împreună cu copilul. Doar acolo unde în familie se face abuz de alcool sau există violenţă femeile nu vor să revină. În astfel de situaţii mamele se descurcă pe cont propriu. Copiii pot fi încadraţi în servicii de prevenire a abandonului, unul din aceste servicii este serviciul de zi pentru copii, de la patru luni şi până la trei ani. În condiţiile în care copilul nu este alăptat la sân, acesta poate fi lăsat pe parcursul zilei în grija educatorilor, în timp ce mama poate merge la muncă.
Valentina Canariov a spus că munca asistenţilor sociali este dificilă mai ales în cazul mamelor care provin din mediul rezidenţial şi care nu au deprinderi de viaţă şi nu au văzut niciun model de familie. Acestora le vine foarte greu să devină independente financiar. Chiar dacă nu au o specialitate şi nici experienţă de muncă, de regulă ele nu acceptă să muncească pentru un salariu mic şi multe rămân şomere.
Acestea pot solicita ajutor material destinat familiilor vulnerabile. Pe lângă aceasta, pot depune la Direcţia asistenţă socială cerere de ajutor social unic din contul Fondului municipal de susţinere a populaţiei.
De la lansarea centrului maternal în cadrul Centrului municipal de plasament şi reabilitare a copiilor, la 14 septembrie 2006, de ajutor au beneficiat 98 de mame şi 120 de copii.
Persoanele interesate se pot adresa la Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, care se află pe strada Alexandru Vlahuţă, 3, sau la numărul de telefon: 022 242702, e-mail: dmpdcchisinau@mail.ru.
La fel, persoanele pot apela la direcţiile sectoriale – Botanica: strada Teilor, 10 tel.: 022 763586, e-mail: directia.botanica@mail.ru; Buiucani: strada M. Viteazu, 2, tel.: 022295027, e-mail: dpdcbuiucani@yahoo.com; Centru: strada Bulgara, 43, tel.: 022546515; e-mail: dpdccentru@gmail.com; Ciocana: strada Mircea cel Bătrân, 16, tel.: 022 331935; e-mail: dpdcciocana@gmail.com ; Râşcani: strada S. Lazo, 27/1, tel.: 022293467. e-mail: dpdcriscani@gmail.com.
Sursa: www.ipn.md