mamaplus

Mamele fără loc de muncă, care îngrijesc de copii de până la 2 ani, sunt deja asigurate de stat

-
//
10.11.2023

Mamele neangajate care îngrijesc de copii de până la 2 ani vor avea statut de persoană asigurată și vor beneficia de asistență medicală integrală. Parlamentul a adoptat reglementări privind organizarea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală.

mamaplus

PROIECTUL de lege a fost elaborat de Ministerul Sănătății. Potrivit autorilor, prevederea care stipulează că mamele neangajate care au copii de până la doi ani vor fi asigurate de către Guvern este în concordanță cu normele constituționale, conform cărora atât mamele, cât și copiii au dreptul la ajutor și ocrotire specială.

Totodată, persoanele liber-profesioniste care activează în sectorul justiţiei și persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor continua să fie asigurate și în cazul suspendării activității pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la 3 ani.

Inițiativa legislativă mai prevede că toate cheltuielile suportate în cazul urgențelor obstetricale (naștere, avort spontan, sarcină extrauterină) pentru femeile neasigurate să fie acoperite din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Proiectul a fost votat în a doua lectură de 65 de deputați, scrie realitatea.md.