mamaplus

Mama unei fetițe de 7 ani de la un liceu din Chișinău: „În veceu, vântul suflă ca afară. Fata a început să urineze cu sânge”

-
//
14.02.2020

La liceul „Lucian Blaga” din Chișinău, elevii se spală pe mâini cu apă rece și își fac nevoile în frig. Potrivit Pro TV Chișinău, o mamă se plânge că fetița ei se confruntă cu probleme de sănătate din cauza lipsei condițiilor mizere din școală. Directoarea instituției de învățământ spune că nu sunt suficienți bani pentru reparație.

Un părinte care are o fetiță în clasa întâi susține că în veceu condițiile sunt dezastruoase, iar vântul suflă ca afară. Mama copilului spune că, la doar șapte ani, micuța are grave probleme ginecologice.

„Ea a spus: „Mama, eu când mă duc la veceu acolo e frig. Nu pot să stau acolo!” A început să urineze cu sânge. Am fost la medic, ia antibiotice. Mai sunt încă două fetițe care au probleme”, mărturisește mama copilului din clasa întâi.

Deși în încăpere există un calorifer vechi, acesta nu reușește să încălzească întrucât geamul este deschis și intră frigul. Iar după ce folosesc baia, copiii sunt nevoiți să-și spele mâinile cu apă rece.

Mai mult ca atât, robinetul este improvizat, așa cum apa curge printr-un furtun. Directoarea s-a arătat revoltată de nemulțumirea părinților, spunând că în școli apă caldă nici nu a fost vreodată.

Totodată, cele câteva closete sunt separate prin niște paravane de lemn, cumpărate tot din banii colectați de părinți.

Directoarea strânge din umeri și spune că nu sunt finanțe pentru reparație capitală. Asta deși anul trecut au fost alocați instituției un milion 500 de mii de lei, cu care s-a reparat sala pentru sport, s-a instalat un gard și au fost schimbate geamurile pe hol.

„A spus că dacă vreți, schimbați geamul, faceți-vă condiții. Geamurile în clasă le-am schimbat noi, am strâns câte 700 de lei, în vacanța de toamnă. Noi ce suntem aici?”, se-ntreabă mama fetiței din clasa întâi.

„Bani pentru a schimba geamul nu sunt, nu i-am propus sa faca colectari, i-am spus ca nu avem rezerve. Daca parintii vor o pot face”, afirmă Valentina Olaru, directoarea liceului „Lucian Blaga”.

Părintele mai spune că, în veceu miroase a urină, dar și a clor. Acesta intenționează să meargă la Primărie pentru a cere soluții.