Conform unui sondaj realizat, peste 63% dintre părinți din Chișinău nu cunosc despre potențialele riscuri de îmbolnăviri și accidentări la spațiile de recreere. În Chișinău, majoritatea terenurilor de joacă pentru copii prezintă un risc înalt de infectare cu diverse boli și un risc sporit de accidentare. În contextul pandemiei de Covid-19, problema infectării devine una și mai accentuată se menționează într-o sinteză de politici publice elaborată în cadrul unui proiect implementat de comunitatea pentru politici publice WatchDog.MD.
Potrivit unui studiu american realizat de HomeAdvisor.com, zonele aglomerate de la terenurile de joacă, cum ar fi leagăne pentru copii și toboganele au fiecare câte 9 milioane de unități de formare a unei colonii de bacterii, pe centimetru pătrat. Aceasta este de mai mult de 52.000 de ori mai multe bacterii decât pe scaunul de toaletă de acasă, menționează studiul. Totodată, echipamentele defecte, ruginite sau nepotrivite pot prezenta de asemeni riscuri de accidentări pentru copii.
Conform unui sondaj realizat, peste 63% dintre părinți din Chișinău nu cunosc despre potențialele riscuri de îmbolnăviri și accidentări la spațiile de recreere.
În același timp, 74% din respondenți nu cunosc unde se pot adresa în caz de eventuale reclamații cu privire la terenurile de joacă publice.
Pe lângă recomandările de bază, politica publică face referire la bunele practici internaționale cu privire la măsurile de siguranță și protecție a terenurilor de joacă. Potrivit autorilor, investițiile și eforturile autorităților publice pentru amenajarea terenurilor de joacă trebuie să corespundă criteriilor de siguranță atât din punct de vedere tehnic (materialele utilizate) cât și a igienei. În special, autoritățile ar trebui să atragă o mai mare atenție la menținerea (dezinfectarea/curățarea) și verificarea periodică a echipamentului și suprafeței terenurilor.
În contextul analizei efectuate, autorii, recomandă următoarele măsuri de intervenție:
1. Organizarea campaniilor de informare cu privire la regulile de igienă și siguranță la terenurile de joacă. Informarea părinților cât și a celor care accesează terenurile de joacă, va reduce astfel pericolul de infectare cu agenți patogeni (viruși, microbi, paraziți).
2. Utilizarea materialelor cu un nivel crescut de siguranță la instalarea terenurilor de joacă pentru copii. Materialele moi și durabile minimalizează riscul de accidentări și sporesc nivelul de siguranță.
3. Evaluarea stării terenurilor de joacă existente. Acest lucru va aduce o claritate cu privire la măsurile necesare pentru reparația fiecărui spațiu, o estimare clară a cheltuielilor necesare, precum și prioritizarea restaurării acestora în dependență de gravitatea defecțiunilor.
4. Încurajarea parteneriatelor publice private pentru prestarea serviciilor de curățare/dezinfectare periodică a terenurilor de joacă. Transparentizarea acestor servicii va permite o monitorizare periodică, precum și va asigura controlul și deservirea utilajului de pe terenurile de joacă.
5. Actualizarea și respectarea unui regulament clar privind instalarea terenurilor de joacă conform standardelor internaționale și europene. Un regulament complex și specific privind standardele și materialele ce pot fi utilizate la instalarea terenurilor de joacă va contribui la durabilitatea terenurilor, la responsabilizarea companiilor contractate și la menținerea siguranței acestora.