mamaplus

Mai multe moldovence din străinătate, care au învins cancerul, ajută femeile din Moldova

-
//
16.10.2023

Cancerul nu alege țara, locul de muncă sau ce vârstă are o persoană care ajunge să se îmbolnăvească. Într-o nouă ediție „Cealaltă Basarabie” de la Jurnal TV, aflăm câteva istorii despre cum acest diagnostic a fost transformat în curaj, iubire, dăruire și acceptare. Este vorba despre câteva femei stabilite în diferite colțuri ale lumii și care, fiind diagnosticate cu diferite forme de cancer, au ajuns să participe la taberele de recuperare organizate la noi în țară.

mamaplus

Datorită dedicării și implicării mai multor moldovence, începând cu anul 2017 au fost organizate patru tabere de recuperare în Moldova, oferind un spațiu de susținere și vindecare pentru femeile care trec sau au trecut prin această boală. Cele 47 de beneficiare au avut ocazia să participe la aceste tabere, unde au trăit experiențe de neuitat.

Cea care a înțeles de ce anume este nevoie să se întâmple aceste tabere de recuperare este Dorina Baltag, stabilită cu traiul în Olanda, și care a trecut și ea prin cancer. Moldoveanca are 12 ani de experiență profesională acumulată la universități din Olanda și Marea Britanie, unde a predat cursuri de studii europene, relații internaționale, diplomație și alte cursuri de politică externă a UE. În prezent este cercetător invitat la Institutul pentru diplomație și guvernanță internațională de la Universitatea Loughborough, unde a primit Premiul de excelență 100 pentru doctorat.

Dorina Baltag locuiește în Regatul Țărilor de Jos din 2009 și este fondatoarea comunității Noroc Olanda. Acum câțiva ani, Dorina a fost diagnosticată cu cancer. Chiar dacă șocul și-a spus cuvântul, Dorina a simțit o determinare puternică să găsească soluții ca să trateze cancerul.

Cătălina Bojescu a trecut prin cancer în Marea Britanie. Această experiență personală a fost unul dintre factorii care au contribuit la motivarea ulterioară de a ajuta femeile din Moldova care se confruntă cu aceeași boală. Astfel, atât Dorina cât și Cătălina au transformat experiența lor într-o sursă de inspirație pentru altele și a devenit o parte valoroasă a eforturilor de reabilitare și sprijin pentru femeile afectate de cancer în Moldova.

Dorina, Cătălina, dar și Adriana Rotaru - o altă moldoveancă stabilită peste hotare - au format o echipă de la distanță. Îmrepună au reușit să găsească formula în care să vină cu suport și ajutor pentru cei de acasă.

Participantele la aceste tabere au avut oportunitatea de a învăța multe lucruri utile pentru gestionarea sănătății lor fizice, mentale și spirituale. În timpul taberelor, au avut acces la informații actualizate despre tratamente și tehnici de gestionare a stresului.

Au un program bine stabilit, iar printre cei care oferă instrumente și suport este și psihologul Stefania Madan.

Poveștile acestor femei extraordinare ne arată că în ciuda provocărilor și suferinței, putem găsi forța de a ne reconstrui viețile și de a ajuta alte persoane să facă același lucru. Povestea lor este o sursă de inspirație pentru alții, atât pentru cei care trec printr-o situație similară, cât și pentru cei care doresc să se implice în acțiuni caritabile. Ele demonstrează că fiecare persoană poate face diferența. Prin implicarea lor activă, ele încurajează și alți oameni să facă parte din schimbarea pozitivă în lume. Aceste femei ne amintesc că angajamentul față de cauza umanitară nu are granițe geografice, iar împreună putem să facem o diferență semnificativă în viețile celorlalți și să contribuim la construirea unui viitor mai luminos.

Sursa