mamaplus

Mai multe instituții de învățământ din Moldova vor primi în dar livezi de alun

-
//
11.11.2021

Mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova vor primi în dar câte o livadă de alun, în urma unui concurs desfășurat în perioada 1-10 noiembrie, de compania „Euroalun” din Chişinău, membră a Asociației Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA).

Concursul este organizat pentru al patrulea an consecutiv, iar la această ediție câștigătorii vor fi selectați în funcție de numărul de comentarii adăugate de studenți, elevi, profesori sau alți reprezentanți ai instituției de învățământ la postarea despre concurs de pe pagina de Facebook Euroalun – Alune Moldova.

În cadrul proiectului, elevii claselor gimnaziale și de liceu împreună cu profesorii lor sunt antrenați în activități de înverzire a plaiului prin plantarea şi îngrijirea livezilor de alun. De asemenea, ei beneficiază de o lecție de introducere în agricultura sustenabilă, managementul deșeurilor, tehnicile de plantare a pomilor și arbuștilor, organizată împreună cu experții din Italia.

Câştigătorii edițiilor din anii precedenți sunt: Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din municipiul Chișinău (2018), Liceul Teoretic „Emil Nicula” din satul Mereni, raionul Anenii Noi (2019), Liceul Teoretic „Gheorghe Palade” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, Facultatea de biologie și pedologie a Universității de Stat din Moldova USM, precum şi Gimnaziul Gangura din comuna cu acelaşi nume din raionul Ialoveni (2020).

Acțiunea face parte din proiectul „O livadă în dar”, implementat de compania „Euroalun”, şi care are scopul de a educa generațiile în creştere în spiritul unui mediu sănătos și al unei alimentații sănătoase. Potrivit specialiştilor, alunele sunt bogate în antioxidanți, proteine, vitamine, fibre, minerale, sunt bune pentru inimă, reduc inflamația, îmbunătățesc sănătatea tractului digestiv și funcțiile creierului. De asemenea, alunele ajută la ținerea sub control a diabetului, mențin tenul sănătos, reduc oboseala și întăresc sistemul imunitar.

Până în prezent, în țara noastră au fost plantați peste 250 mii de puieți de alun.