Lilia Ojovan despre alăptare: ”Cea mai frumoasă declarație de dragoste”

Lilia Ojovan despre alăptare: ”Cea mai frumoasă declarație de dragoste”

-
//
04.08.2017

În aceste zile, Republica Moldova, alături de alte 175 de țări, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării. Cu această ocazie, mamele sunt încurajate să alăpteze şi, astfel, să îmbunătăţească starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Și prezentatoare TV, Lilia Ojovan, a împărtășit pe blogul său emoțiile puternice pe care le treiește atunci când alăptează. 

Lilia Ojovan despre alăptare: ”Cea mai frumoasă declarație de dragoste”

”Sincer, mi-a fost dor de acest proces, iar acum lungesc plăcerea de a alăpta cât de mult pot. Teia are deja 1 an şi planific să o alăptez mai mult timp decât am făcut cu Amelie, (pe care am ţinut-o lângă inima mea 1 an şi 4 luni). Mi-am zis asta când am conştietizat, că asta poate fi ultima şansă de a ţine la piept un bebeluş, de a simţi cum miroase viaţa, şi de ai oferi cel mai de preț lichid – laptele matern. Această conexiune atât de firească şi atât de necesară puiului de om, care s-a rupt din raiul cald şi liniştit în care trăia fară timp şi fără spaţiu, pomenindu-se într-o lume rece în care trăiesc giganţi care strigă. Întotdeauna m-am întrebat, cum apare această sevă vitală. Da, la anatomie am învăţat, totuşi e o minune cum de organismul unei femei poate oferi toate de ce are nevoie un alt organism ca să crească. Asta e o altă minune pe care o trăim în fiecare zi, după sacrul act, cel al naşterii.

Îmi amintesc cât de stângace era la început când trebuia să o ghidez, iar acum o admir cum se poziţionează şi se serveşte singură, apucând sânul de care are nevoie, sau din care are poftă. Are nişte posturi când trage câte o înghiţitură, că mă gândesc că va fi bună de dat la gimnastică.

E adevărat, nu mai am bustul pe care îl aveam înainte de a naşte copii. Şi ador la nebunie glumele între mamele care au alăptat, glume pline de umor negru despre starea sau asemănarea. Fetelor, ştiţi voi bine.

Lilia Ojovan despre alăptare: ”Cea mai frumoasă declarație de dragoste”

Dar oare asta contează, până la urmă timpul îşi va lua ce e a lui… frumuseţea şi fermitate vor fi furate de gravitaţie, doar dacă nu aveţi puşi nişte bani deoparte pentru zile mai „umflate” .

Întotdeauna am susţinut, şi voi încuraja femeile să facă acest gest de afecţiune şi grijă – să alăpteze. Întotdeuna am fost încântată de curajul şi frumuseţea femeilor care îşi hrănesc puii în public. Eu am alaptat-o pe Amelie şi acum pe Teia în cele mai diverse locuri şi evenimente. Chiar şi la unele întâlniri importante, (Teia e asistenta mea, şi o iau când am nevoie de ajutorul ei :)), cu o faţă serioasă şi plină de concentrare, o pun la piept şi îmi liniştesc mândruţa. Cel mai straniu lucru mi s-a întâmplat pe plajă. în România, când câteva domnişoare, care făceau topless, adică îşi bronzau gurguii, se uitau criticând poziţia mea de mamă care îşi alăptează copilul. Culmea, aşa? Dar, e un zicală în popor ce mi-o spun când am de-a face cu aşa gen de oameni… şi nu mă supăr”.

Sursa: Mamaplus.MD