Doliu în lumea modei internaționale. S-a stins din viață marele creator Karl Lagerfeld, la 85 de ani. Designerul Chanel avea probleme de sănătate și astăzi a fost găsit mort.
O adevărată legendă a modei internaţionale, Karl Lagerfeld conducea casa Chanel din 1983.
Zvonuri cu privire la moartea sa au circulat încă de luni, dar au fost desminţite imediat.
Karl Lagerfeld a fost marele absent la propriul show Chanel organizat în timpul Săptămânii modei de la Paris (15 - 24 ianuarie), iar reprezentanţii casei de modă au anunţat la acel moment că celebrul designer este "obosit".
Karl a fost un rasfatat al sortii, inca din copilarie. Provenind dintr-o familie instarita, el nu a simtit lipsurile majore provocate de cel de-al doilea Razboi Mondial. Lagerfeld a studiat la o scoala privata apoi mai tarziu la un liceu din Paris, acolo unde si-a indreptat atentia catre desen si istorie.
In 1955 Karl facea cunostinta cu lumea modei in urma unei competitii de design, unde a castigat premiul pentru cele mai bune paltoane. Pierre Balmain l-a angajat ca asistent iar trei ani mai tarziu, Karl colabora si cu Jean Patou. Timp de cinci ani a lucrat la Jean Patou, creand doua colectii de haute couture pe an, colectiile sale primind aprecieri diverse: unele au facut publicul sa exclame de incantare, iar altele au fost complet desfiintate de presa de moda.
Dupa o pauza de doi ani, Karl s-a hotarat sa urmeze o cariera de freelancer. In 1962 a inceput sa lucreze cu Mario Valentino, Repetto, Monoprix siTiziani. A incepu sa faca design pentru Chloe in 1964, si nu a durat mult pana ce a ajuns sa creeze o colectie completa. In 1972 a devenit designerul casei Fendi, iar in paralel si-a mentinut contractele de freelance si a continuat sa semneze colectii la Chloe pana in 1983, cand a preluat functia de Director de Design la Chanel.
Pastrand traditia casei de moda lansata de Coco Chanel, el si-a inspirat colectiile din anii de glorie ai perioadei interbelice, pastrand linia eleganta, clasica, dar a adus-o in prezent cu elemente moderne, precum accentele metalice aurii. Pe parcursul timpului, el a incepu sa se indeparteze de linia clasica Chanel, indreptandu-si atentia catre femeia moderna, dinamica. Karl a castigat o clientela mai tanara, imprimand logo-ul Chanel pe ghete biker si jachete de piele, iar faimosul model matlasat de geanta Chanel, a devenit o piesa must-have in garderoba fashionistelor de pretutindeni.
Unul dintre cele mai mari scandaluri de care este legat numele sau a avut loc in 1993, in timpul Saptamanii Modei la Milano, cand Anna Wintour a iesit din spectacol absolut revoltata de faptul ca designerul a angajat stripperi si pe actrita de filme porno Moana Pozzi pentru a defila in noua sa colectie Fendi. Se pare insa ca cei doi au facut pace intre timp pentru ca 4 ani mai tarziu, in 1997, Vogue l-a numit designerul inaintea timpului sau, care stie cum sa ia pusul momentului.
Insa Anna Wintour a fost doar cireasa de pe tort. In 1994 "si-a pus in cap" lumea islamica, dupa ce a folosit un citat din Coran in colectia sa de primavara-vara, iar in alt an reprezentantii PETA au vrut sa boicoteze showul de moda din New York pentru ca Lagerfeld a folosit blana naturala. Oamenii furiosi au aruncat cu placinte de tofu spre piesele vestimentare ale lui Karl insa au gresit tinta si au ajuns in schimb pe creatiile Calvin Klein. Desi actiunea lor nu a starnit nicio reactie din partea casei de moda la momentul respectiv, in ultimii ani Karl a inceput sa foloseasca mai mult blanurile artificiale, insa nu din considerente ecologice.
Lagerfeld declara ca tehnologia a evoluat foarte mult iar acum diferentele dintre blana adevarata si cea artificiala sunt aproape de nesesizat. Desigur, nici diferenta de pret nu pare atat de mare, cand e vorba de Chanel.