mamaplus

Istoria șocantă a unei nașteri din Chișinău, care a schimbat total viața cuplului

-
//
08.01.2024

De cinci ani, viața G. s-a oprit în loc. Nu mai are dorințe, nu mai are vise. Vrea doar să le spună tuturor mamelor care se pregătesc să nască, că și „medicii de la Dumnezeu” greșesc.

mamaplus

Iar cei care plătesc pentru acea greșeală sunt pacienții, nu doctorii. Eroina unei istorii tulburătoare, relatată de sanatate.info, are doar 5 ani - este blondă, cu bucle și ochi albaștri, iar ghinionul ei a fost să se nască într-o zi când echipa de medici era suprasolicitată, când medicul care trebuia să o aducă pe lume în siguranță era obosit, transmite Știri.md.

Pacienta G. a fost supravegheată pe durata sarcinii la o clinică privată, dar a născut la un medic recomandat, la un spital de stat. G. l-a întrebat pe doctor despre posibilitatea unei operații cezariene, făcându-și griji că are 31 de ani. Medicul a asigurat-o că starea ei generală era foarte bună, fără probleme de sănătate și că poate naște natural.

Duminica dimineața, pe la ora cinci s-au rupt apele, iar peste o oră era deja la Institutul Mamei și Copilului. Medicul X, care urma să o asiste la naștere, tocmai ieșea din garda de noapte.

„Am stat trei ore în pat, moașa ba intra, ba ieșea. Când au început contracțiile mari dilatarea era de 12 cm, iar medicul nu era lângă mine. Era clar că ceva nu este în ordine, capul copilului ieșea și se ducea înapoi… Medicul a intrat și a spus că eu mă alint și nu împing cum trebuie, doar că fetița ieșea și apoi intra înapoi, iar ieșea, iar intra…. Mai târziu aveam să aflu că nu putea ieși din cauza cordonului ombilical care o trăgea înapoi și ea se asfixia în momentul acela.

Copilul murea, se asfixia. Imediat în jurul meu a ajuns echipa de reanimare, medicul, două moașe, doi medici ginecologi și anesteziologul. Eu nu înțelegeam ce se întâmplă. Atunci a intervenit un medic tânăr care mi-a zis să îi spun când vine o contracție. Când i-am spus că începe, el a apăsat și a încercat să împingă copilașul, dar el nu putea ieși, pentru că era aproape mort. M-au tăiat și pe exterior, și pe interior, au tăiat uterul, doar ca să poată scoate fetița.

A fost o tentativă nereușită de extragere cu ventuza obstetricală (vacuum), iar a doua oară copilul a fost, totuși extras. Când au scos-o nu a plâns. Ei au scos-o moartă… Moartă… Și au resuscitat-o mult…  timp de vreo 20 de minute au resuscitat-o. Poate, pentru că mortalitatea infantilă dă prost la statistică și la imaginea spitalului și ei trebuiau cu orice preț să o facă să respire”, povestește G.

Copilul s-a născut cu o greutate de 3,5 kg și o lungime de 50 cm. G. spune că atunci nu și-a dat seama că ceva nu este în regulă, doar că i s-a părut stranie culoarea corpului. Fetița era vineție. L-a întrebat pe medic de ce fetița ei este aproape albastră, dar medicul nu i-a oferit o explicație clară. Mai târziu, a aflat că fetița avea cordonul ombilical încolăcit de trei ori în jurul gâtului, trunchiului și piciorului și ar fi necesitat o intervenție cezariană de urgență. Fetița a suferit consecințe grave și a primit un scor Apgar de doar 2. Medicul a explicat că încolăcirea cordonului ombilical a fost o situație „mecanică”, când „copilul ar fi putut să se întoarcă sau să își schimbe poziția” oricând.

„Într-un moment, o infirmieră mi s-a adresat și m-a întrebat dacă am auzit de „DȚP”. Răspund că nu, iar ea îmi explică că este un om „legumă”, un copil cu deficiențe severe, care nu poate să înghită, să meargă sau să vorbească. Ceea ce mi-a spus acea infirmieră m-a șocat așa de tare, chiar m-a speriat. Oricum, aveam nevoie de răspunsuri de la medici, că până la urmă ei sunt cei care stabilesc diagnosticul, nu infirmierele”, spune G.

În urma investigațiilor s-a confirmat epilepsia simptomatică, bazată pe rezultatele electroencefalogramelor, trunchiul cerebral și cerebelul fiind sănătoase. Aceste teste au identificat focare epileptice în creier, confirmând prezența epilepsiei. Neurologul le-a explicat că creierul a suferit o leziune, fără a le oferi mai multe detalii.

Cât de mult le-a schimbat viața această „eroare medicală” și ce le-a „explicat” doctorul aflați din interviul acordat de G. pentru sanatate.info.