mamaplus

Interzicerea avortului medicamentos prin telemedicină în Moldova: decizie controversată și efectele ei

-
//
03.02.2025

Săptămâna trecută a fost plină de evenimente tragice mediatizate în presă legate de femei. Capac mai pune și faptul că a fost interzis avortul medicamentos prin telemedicină. E un băț cu două capete: pe de o parte farmaciștii le vândeau fără rețete, pe de alta – dacă o sarcină nu este dorită, femeia va încerca orice posibilitate să scape de ea, inclusiv, care poate să-i fie fatală.

mamaplus

Întreruperile de sarcină medicamentoase prin telemedicină au fost interzise. Un ordin în acest sens a fost semnat, pe 23 ianuarie, de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care și-a argumentat decizia prin faptul că „în prezent, lipsește un cadru normativ privind serviciile de telemedicină în țară”. Potrivit documentului, instituțiile medicale care oferă astfel de servicii urmează să le sisteze. Întâmplător sau nu, Ministerul Sănătății a luat această decizie după ce a primit o petiție anti-avort semnată de 18 persoane, printre care avocați, muzicieni, profesori, pensionari și angajați ai companiei Moldovagaz.

Petiționarii spuneau că „R. Moldova se poate transforma în tele-abator pentru copiii nenăscuți”. Ei invocau faptul că țara trece printr-o amplă criză demografică, școlile rămân fără copii și lipsesc brațe de muncă. Semnatarii ceruseră Ministerului Sănătății să „anuleze acest dezmăț” și se întrebau de ce nu există în fiecare instituție medicală un psiholog care să ajute mama în luarea unei astfel de decizii.

Europa Liberă a explicat că avortul medicamentos prin telemedicină este efectuat fără o ecografie sau un examen vaginal pre-avort, până la nouă săptămâni de sarcină. Femeia este consiliată de un medic ginecolog sau medic de familie de la distanță, prin videoconferință, iar mai apoi cumpără medicamentele necesare la o farmacie din localitate, pe baza prescripției expediate prin telefon sau la farmacie.

Ghidul de avort al OMS susține că telemedicina este un mod de furnizare a serviciilor de sănătate în care lucrătorii medicali și pacienții sunt separați prin distanță. Această interacțiune poate avea loc în timp real (prin telefon sau link video) sau poate avea loc și în mod asincron (prin e-mail sau text/voce/audio mesaj). Ghidul mai spune că serviciile de telemedicină ar trebui să includă trimiteri pentru medicamente, orice îngrijire a avortului, urmărire post-avort și servicii contraceptive post-avort, care se aplică și în cazul avortului medical și chirurgical. Deși Ministerul Sănătății spune că, în prezent, nu există un cadru normativ privind serviciile de telemedicină în țară, serviciul este utilizat în centrele primare de ajutor în cazurile de atac cerebral vascular (AVC) din raioane, care sunt ghidate de la distanță de centrul comprehensiv din Chișinău, adică Institutul de Medicină Urgentă. De asemenea, centrele sunt dotate cu aparate de telemedicină.

Statisticile arată că în anul 2023 au fost efectuate 7.277 de întreruperi de sarcină, dintre care 1.462 medicamentoase, cu 192 mai multe decât în anul precedent.

Sursa: realitatea.md