Instituțiile de învățămînt private vor beneficia și de finanțarea de stat

Instituțiile de învățămînt private vor beneficia și de finanțarea de stat

-
//
13.02.2015

„Este dureros să conștientizezi că copilul tău nu este protejat de Constituția țării, că e lipsit de îngrijirea statului”, astfel a reacționat majoritatea părinților elevilor care studiază la liceele private recenta hotărîrea Cabinetului de miniștri, îmbucurătoare pentru elevii instituțiilor de învățămînt de stat.

Instituțiile de învățămînt private vor beneficia și de finanțarea de stat

În anul curent școlile din republică vor primi de la stat mai mulți bani. Guvernul a revizuit în vederea majorării componentele în baza cărora este efectuată finanțarea instituțiilor de învățămînt – cost standard per elev și normativul pentru școală. Banii alocați pentru un elev vor constitui 8771 lei, ceea ce este cu 1842 de lei mai mult, decît în anul 2014.

Potrivit datelor Ministerului Educației, începînd cu ianuarie 2013 toate instituțiile de învățămînt general din țară sînt finanțate după o formulă nouă, care presupune că școlile beneficiază de resurse financiare din partea statului în funcție de numărul elevilor.

Însă liceele private deocamdată nu primesc dotații de stat, ceea ce este destul de straniu, deoarece aici învață aceeași copii moldoveni, ca și la școlile publice, părinții lor achită din salarii sau din veniturile obținute din afaceri, dacă dispun de acestea, impozite în bugetul de stat.

Ministerul Educației a remarcat această nedreptate. Solicitat de redacția NOI.md, acesta a replicat că „în noul Cod al educației se menționează că există prevederi pentru aplicarea finanțării per cap de locuitor și aprobarea unui pachet standard de servicii educaționale. Articolul 9, în special, stipulează că statul asigură finanțarea pachetului standard de servicii educaționale pentru învățămîntul general, indiferent de tipul de proprietate a instituției, prevedere care se va pune în aplicare odată cu aprobarea pachetului standard de servicii educaționale”.

În aceeași scrisoare Ministerul a precizat că mecanismul de finanțare și pachetul standard de servicii educaționale urmează să fie elaborate și puse în aplicareîn termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Codului educației.

Sursa