Implicarea tatălui în educaţie influenţează pozitiv capacităţile copilului

Implicarea tatălui în educaţie influenţează pozitiv capacităţile copilului

-
//
10.11.2016

Implicarea tatălui în educaţia copilului are consecinţe pozitive asupra capacităţilor cognitive şi de învăţare ale copilului. Acest efect este atestat la toate etapele de dezvoltare. De această părere este reprezentantul Direcţiei politici de asigurare a egalităţii între femei şi bărbaţi a Ministerului Muncii, Veaceslav Albina. Potrivit lui, implicarea taţilor în îngrijirea şi educarea copiilor are un efect îndelungat.

Implicarea tatălui în educaţie influenţează pozitiv capacităţile copilului

„Copiii ai căror taţi au fost implicaţi activ în creştere şi educare sînt predispuşi să aibă o atitudine mai bună faţă de şcoală şi activităţile de învăţămînt, să aibă o rată sporită de frecventare a orelor, să participe mai activ în activităţile extra-curriculare, iar probabilitatea ca aceştia să aibă probleme legate comportament este scăzută", susţine Veaceslav Albina.

Potrivit specialistului, copiii ai căror taţi s-au implicat activ în creşterea şi educarea lor sînt predispuşi să aibă relaţii armonioase cu taţii pe tot parcursul vieţii, sînt mai puţin afectaţi de depresie şi înregistrează un grad sporit de satisfacţie a vieţii. În plus, copiii taţilor implicaţi în procesul de îngrijire şi educaţie au capacităţi sporite de a depăşi situaţiile dificile şi sînt mai rezistenţi la situaţiile de stres, sînt mai adaptaţi şi demonstrează aptitudini sporite de depăşire a problemelor.

„Dacă ne referim la corelaţia dintre implicarea taţilor în creşterea şi educarea copiilor şi relaţiile dintre soţ şi soţie, literatura de specialitate indică asupra faptului că implicarea taţilor are efecte pozitive asupra relaţiilor de căsnicie. La fel, competenţele parentale sporite ale taţilor sînt asociate cu un nivel mai înalt al satisfacţiei faţă de căsnicie şi stabilitatea căsniciei în general", declară Veaceslav Albina.

Potrivit lui, în medie femeile dedică 2 ore şi 40 de minute pe zi pentru îngrijirea copiilor comparativ cu taţii, care alocă circa o oră şi jumătate pe zi. „Este bine cunoscut faptul că concediul de paternitate are un efect pozitiv şi asupra participării femeilor pe piaţa muncii. În cazurile în care responsabilitatea de îngrijire şi educare a copilului cade doar pe umerii mamei, aceasta fiind nevoită să stea în concediul de îngrijire a copilului pentru o perioada îndelungată, apar o serie de probleme legate de participarea femeilor pe piaţa muncii şi se poate răsfrînge inclusiv asupra salariului femeii", susţine reprezentantul ministerului.

În acest context, potrivit lui, promovarea implicării taţilor în procesul de îngrijire a copilului, dezvoltarea infrastructurii serviciilor de creşă, reformarea concediului de îngrijire a copilului – reprezintă obiective principale ale asigurării egalităţii de gen în cadrul familiei.

Sursa: ipn.md