Igiena orală devine o prioritate pentru moldoveni. Potrivit celor mai recente date, numărul copiilor care merg la medicul stomatolog este în creștere și a depășit în 2022 - 80%. De asemenea a crescut ponderea persoanelor implicate în programe de profilaxie, astfel peste 86% dintre adulți se spală pe dinți cel puțin o dată pe zi. De Ziua mondială a sănătății orale, marcată astăzi, în Moldova s-a lansat campania „O gură fericită este...”
Deși pot fi prevenite, în mare parte, bolile orale continuă să afecteze un număr major de oameni la nivel global. Factorii de risc sunt comuni ca majoritatea bolilor netransmisibile, inclusiv: consumul de zahăr, tutun, alcool, igiena orală precară și altele.
Dar o cavitate bucală sănătoasă joacă un rol important în protejarea sănătății generale. Or, aceasta previne infecțiile orale și cariile dentare; protejează inima; ajută la gestionarea diabetului sau la fortificarea sistemului respirator.
Pentru conștientizarea acestei probleme și informarea populației, anual, pe data 20 martie este marcată Ziua mondială a sănătății orale. În acest an, în Moldova s-a lansat o campanie pe o durată de trei ani, cu tema „O gură fericită este...”. Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare globală cu privire la impactul major al sănătății orale asupra stării generale de sănătate.
Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în Republica Moldova, se observă o tendință îmbucurătoare în ceea ce privește îngrijirea dentară a copiilor, cu numărul de vizite la stomatologi în creștere de la 61%, în 2021, la 81,6%, în 2022. De asemenea, a crescut ponderea adulților și a copiilor implicați în programe de profilaxie, ajungând la 14%, respectiv 45%, în anul 2022, comparativ cu 9,6% și respectiv, 24,1%, în anul 2021.
Totodată, conform studiului STEPS, 2021, 86,5% dintre adulți de 18 – 69 de ani au menționat că se spală pe dinți cel puțin o dată pe zi (91,4% printre femei și 81,6% printre bărbați.). În total, 33,8% din adulți au consultat medicul stomatolog în ultimele 12 luni (40,2% printre femei și 27,3% printre bărbați).
Astfel, pentru a fortifica sănătatea orală, medicii recomandă să abordăm o dietă echilibrată, săracă în zahăr liber, bogată în fructe și legume; să excludem băuturile carbogazoase, să evităm consumul de tutun și alcool, să vizităm medicul stomatolog o dată la 6 luni și evident, să nu uităm de periajul dentar de două ori pe zi.
În acest context, Compania Națională pentru Asigurări în Medicină, susține o serie de activități acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie. Anul trecut, circa 11 mii de copii din diverse localități ale țării au beneficiat gratuit de servicii stomatologice în valoare de peste patru milioane lei. Campania continuă și în 2024, iar echipele mobile de medici prestează gratuit servicii stomatologice copiilor în mediul rural.
Totodată, din fondul sus-menționat, CNAM a acordat în baza de concurs finanțare pentru proiecte inclusiv de promovare a igienei orale. Anul trecut, în cadrul unui astfel de proiect, peste opt mii de copii și-au îmbogățit cunoștințele despre sănătatea orală în cadrul unui șir de vizite efectuate de medicii specialiști în instituțiile preșcolare și școlare din țară.