Grupe private în grădinițe de stat. O nouă metodă de a scoate bani din părinți

Grupe private în grădinițe de stat. O nouă metodă de a scoate bani din părinți

-
//
29.11.2017

Numai ce nu se mai inventează în școlile și grădinițele din Moldova, pentru a scurge cât mai mulți bani de la părinți. Mai nou, unele mămici susțin că achită 1.400 de lei adițional, pentru a-și înscrie copiii în grupe de elită, deoarece directorii le conving că nu mai sunt locuri în „grupele de stat”.

Grupe private în grădinițe de stat. O nouă metodă de a scoate bani din părinți

De cealaltă parte, administrația instituțiilor preșcolare neagă cu vehemență că ar deschide „grupe private” și că, de fapt, este vorba despre acele grupe în care există o asociație a părinților. În același context, responsabilii de educație spun că nici nu-și închipuie cum ar putea funcționa o grupă privată într-o grădiniță publică.

Elena (nume schimbat -n.r) își duce băiețelul la o grădiniță din sectorul Ciocana. Aceasta povestește că atunci când și-a înscris copilul la respectiva instituție i s-a spus că sunt locuri libere „doar în grupa 12”. „Mi s-a spus că aceasta este singura grupă privată din instituție unde copiii vor face mai multe activități. Condițiile propriu-zise nu erau diferite de cele din grupele obișnuite, dar am înțeles că micuții din grupa privată vor face activități suplimentare precum arta vorbirii, dansuri sau limba engleză. Sincer, ca părinte mie mi-a plăcut ideea și am acceptat”, mărturisește femeia care a rugat să-i fie păstrat anonimatul.

Sute de lei pentru 10 minute de limbă engleză

Pentru că fiul ei frecventează o așa-zisă grupă privată, Elena plătește 400 de lei în fiecare lună. „Plătesc 400 de lei în afară de taxa pentru alimentația copilului și rechizite. Mi s-a spus că pot plăti o parte din sumă la bancă, iar cealaltă parte – la grădiniță”, explică femeia. „Pentru că nu vedeam rezultate la copil am început a bănui că lecțiile se mimează, iar banii se duc în altă parte. Am cerut permisiunea să asist la o lecție de engleză, dar am primit diferite scuze de la administrația grădiniței, ba că e bolnavă profesoara, ba că și-a dat demisia. Eu fiind mai guralivă, recunosc, am bătut alarma, dar am început să primesc mesaje de la membrii comitetului părintesc care mi-au reproșat că fac scandal și că nu procedez corect”, povestește Elena.

La fel de nemulțumiți se arată părinții unui copil care frecventează grădinița nr.199 „Lăstăraș” din Chișinău. Mama copilului povestește că, în momentul înscrierii, administrația instituției i-a spus că poate alege între o grupă obișnuită și una privată. În speranța că odrasla lor va avea parte de o educație mai bună, părinții au ales cea de-a doua variantă. „Nu am înțeles care-i diferența dintre grupa privată pentru care noi achităm lunar 1.400 de lei și grupa simplă pe care ei o numesc de stat. Ei motivează că pun accentul pe învățământ, dar nu se vede niciun rezultat. Engleza se face 10 minute de două ori pe săptămână. Administrația mai pretinde că cei mici fac dansuri și informatică. De fapt, dansurile înseamnă niște exerciții simple, iar prin informatică se înțelege faptul că cei mici se uită la desene animate 5 minute”, se plânge femeia. „Când am cerut socoteală și am vrut să văd devizul de cheltuieli nu am primit decât reproșuri”, afirmă mama.

Citește continuarea pe moldnova.eu!