mamaplus

Grădinițele și școlile din Bălți stau fără căldură. “Copiii îngheață, dar ce să facem?”

-
//
05.04.2023

Frigul de afară a ajuns și în grădinițele și școlile din Bălți. De la 1 aprilie, de când guvernul nu mai compensează facturile pentru consumul gazelor naturale, de rând cu locuințele oamenilor, nicio instituție de învățământ din Bălți nu mai este încălzită.

mamaplus

Asta pentru că toate au fost reconectate la sistemul centralizat al municipiului. Autoritățile locale declară că la moment doar în 9 grădinițe ar putea fi livrat din nou agentul termic. În unele școli din municipiu orele s-au scurtat până la 30 de minute, iar la grădinițe părinții își îmbracă mai călduros copiii și-i iau mai degrabă acasă, transmite tvn.md.

„Este frig, este foarte frig în grădinițe. Nu știu de ce au deconectat atât de repede. Trebuia să mai aștepte. Este foarte frig în grădiniță. Noi îi îmbrăcăm mai călduros, pentru că alt fel nu este posibil. Ei încălzesc un pic, folosesc calorifere electrice,  pentru că este imposibil, este frig.”

„Copii îngheață, dar ce să facem. -dar îi îmbrăcați mai călduros? – da, deja mai călduros. Și în apartament este frig și aici tot este frig.”

„Un pic de muci, tuse…Conectează treptat, dar au deconectat deodată tot orașul. Nu este normal. – În deosebi pentru copii. – da.”

După ce acum un an prețul la gazele naturale a crescut simțitor, toate instituțiile de învățământ au fost reconectat la sistemul centralizat de încălzire din oraș. Primarul de Bălți spune că instituțiile preșcolare ar putea fi reconectate la agentul termic, doar că această procedură va dura mult.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Poziția noastră a fost că, de la 1 aprilie să fie deconectată căldura în oraș, pentru că conducere nu va mai compensa bălțenilor, dar și a tuturor cetățeniilor facturile pentru agentul termic. În grădinițe și în școli este răcoare, dar din rapoarte, avem un regim de temperatură de +16 și +17 sau +14 grade, în dependență de grupe. Astăzi este posibil să conectăm doar 9 grădinițe, pentru că tot sistemul de încălzire este deja deconectat. Noi avem nevoie de vreo 4-6 zile ca să reconectăm tot orașul, dacă vom merge la asta, trebuie să ne uităm la prognoza pentru zilele viitoare. Dar pur și simplu să reconectăm tot orașul și oamenilor să le vină facturi de 3 000 de lei  nu este corect.”

Atât timp cât afara va fi frig, încăperile unde studiază copii pot fi încălzite cu calorifere electrice.

OLGA IURCENCO, șef adjunct al Direcției învățământ, tineret și sport: „În instituții este permisă folosirea surselor alternative de încălzire, ținând cont de un grafic, pentru ca să nu fie provocată o pană de curent și cu respectarea siguranțelor împotriva incendiilor. TAIE. Scăderea temperaturii din timpul zilelor de odihnă a dus la ceea că pereții clădirilor s-au răcit. Pe parcursul săptămânii regimul de temperatură va fi restabilit.”

În municipiul Bălți sunt 33 de grădinițe.