Mamele care aleg să-și crească copiii singure vor face față lucrurilor la fel de bine ca o familie tradițională.
În zilele noastre, tot mai multe femei decid să aibă un copil fără partener, de exemplu, folosind sperma unui donator. Mulți experți sunt îngrijorați că lipsa tatălui poate afecta negativ dezvoltarea mentală și comportamentul copiilor. Însă, rezultatele unui nou studiu, realizat de oamenii de știință olandezi risipesc aceste preocupări: copiii care cresc fără tată nu au de suferit în cazul în care decizia de a deveni mamă singură este rezultatul unei alegeri conștiente a femeii. În cazul în care mama s-a despărțit de tatăl copilului sau a trecut printr-o altă situație dificilă, copilul este afectat, avertizează cercetătorii.
Autorii studiului care a fost prezentat la conferința Societății Europene de Reproducere și Embriologie de la Geneva au comparat datele copiilor cu vârste cuprinse între un an și jumătate și 6 ani.
69 dintre copii au fost crescuți de mame singure, care au făcut această alegere în mod conștient, iar 59 au crescut în familii cu doi părinți. Majoritatea mamelor singure aveau un venit constant, un nivel ridicat de educație și experiență de a trăi împreună cu un partener în trecut.
Experimentul a demonstrat că nivelul de dezvoltare și comportamentul copiilor din ambele grupuri era la fel. Și mamele singure, și cele cu parteneri obosesc la fel, îi iubesc la fel, iar copiii intră în isterici, sunt la fel de obraznici, se joacă cu prietenii, își îmbrățișează mamele ș.a.m.d. Singura diferență semnificativă este faptul că mamele singure au mai mult sprijin din partea rudelor, a prietenilor și a vecinilor decât mamele din familiile tradiționale.
Copilului cu părinții divorțați sau în stare de conflict îi este mai greu nu din cauza absenței tatălui, dar din cauza condiției psihologice dificile a mamei. Starea acesteia are un impact negativ asupra comportamentului și dezvoltării micuțului.
Sursa: Mamaplus.MD