În întreaga lume, una din 200.000 de persoane se naște cu albinism, o afecțiune genetică care se manifestă prin lipsa melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, a părului și a ochilor. Deși există multe informații despre această afecțiune, persoanele cu albinism sunt adesea discriminate și se confruntă cu prejudecăți și stereotipuri negative, scrie b1tv.ro.
În China, albinismul este privit ca o povară socială și economică și mulți copii cu această afecțiune sunt abandonați la naștere.
Printre aceștia se numără și Xueli, o fetiță care a fost abandonată în fața unui orfelinat din China, din cauza aspectului său unic.
Xueli a avut norocul să fie adoptată de o familie din Olanda
Cu toate acestea, Xueli a avut norocul să fie adoptată de o familie din Olanda la vârsta de trei ani. Deși afecțiunea sa a reprezentat o provocare pentru ea, aceasta nu a împiedicat-o să devină un model de succes. Prin munca sa în modeling, Xueli a contribuit la conștientizarea albinismului și la combaterea stereotipurilor negative asociate cu această afecțiune. Ea a devenit un star pe Instagram, a apărut în revista Vogue și a colaborat cu branduri de modă importante din întreaga lume.
Este important de menționat că albinismul poate avea efecte negative asupra sănătății pielii și ochilor, deoarece lipsa melaninei poate duce la o sensibilitate crescută la lumina puternică și la probleme de vedere. De fapt, Xueli are o vedere redusă la doar 10% din capacitatea normală și, prin urmare, apare deseori în fotografii cu ochii închiși. Cu toate acestea, prin munca sa în modeling și prin activitatea sa pe social media, Xueli își folosește vocea pentru a combate stereotipurile și pentru a promova o viziune pozitivă asupra albinismului. Sora acesteia, Yara a explicat că Xueli lucrează ca model pentru a contribui la combaterea discriminării și pentru a demonstra că persoanele cu dizabilități pot fi integrate în societate.
Tânăra promovează atitudinea pozitivă față de albinism
Xueli a acordat un interviu pentru BBC în care și-a spus povestea: „În modeling să arăți diferit este o binecuvântare, nu un blestem și pentru mine este o oportunitate de a face cunoscut albinismul. Sunt în continuare multe modele înalte și slabe, dar în prezent persoanele cu dizabilități sau care sunt diferite apar mai des în media, ceea ce este grozav, deși ar trebui să fie normal.
Modelele cu albinism sunt adesea stereotipizate în ședințele foto pentru a reprezenta îngeri sau fantome și acest lucru mă întristează mai ales pentru că perpetuează aceste credințe care pun în pericol viețile copiilor cu albinism în țări precum Tanzania sau Malawi”, a dezvăluit adolescenta pentru BBC.