mamaplus

Focar de COVID-19 la un centru de plasament pentru copii din Chișinău

0
//
08.08.2020

Cel puțin 15 copii din centrul care găzduiește micuți cu dizabilități și afecțiuni grave neurologice din Chișinău ar fi infectați cu noul coronavirus. Cel puțin așa susțin sursele, care au declarat că situația a devenit alarmantă, iar oficialii ezită să intervină. Mai mult decât atât, un copil ar fi avut nevoie de spitalizare, dar Ministerul Sănătății ar fi refuzat procedura.

Angajații instituției, inclusiv medicii, muncesc doar cu masca de protecție, iar oficialii ar fi declarat că nu au de unde oferi echipamente speciale sau aparate de monitorizare a stării infectaților. În aceste condiții, potrivit surselor, mulți angajați s-au arătat indignați și și-au luat concediu, iar unii au rămas să locuiască la Centru ca să nu-și infecteze și familiile.

Șefa interimară a Centrului de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă a declarat că nu există niciun focar în instituție:"Eu nu divulg detalii despre ce se întâmplă la Centrul de Plasament. Dacă aveți nevoie să aflați informații, contactați-i pe cei de la Ministerul Sănătății"

Pe de altă parte, consiliera ministrei Sănătății a confirmat informația: "La moment, în cadrul Centrului de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă sunt plasați 71 de copii și 4 cupluri mamă-copil (5 copii).  La data de 23.07.2020 a fost confirmat primul caz de COVID-19 la un angajat al instituției. La data de 28 iulie 2020, au fost testați 15 copii dintre care 7 copii au fost testați pozitiv. Copiii beneficiază de tratament în cadrul instituției. Instituția este asigurată cu dezinfectați, echipamente necesare și consumabile", a precizat Cristina Stratulat.

Potrivit ultimelor informații oficiale, în Republica Moldova au fost infectați cu COVID-19 peste 1.300 de copii.