mamaplus

Femeile ucrainene, refugiate în Moldova, vor primi gratuit asistența înainte și după naștere

-
//
20.04.2022

Persoanele refugiate din Ucraina pot solicita asistență medicală gratuită în domeniul sănătății reproductive în toate centrele medicale din Republica Moldova. Cheltuielile urmează a fi acoperite de UNFPA prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în baza unui Acord de suport bugetar semnat între cele două instituții.

Astfel, femeile ucrainene, la fel ca și cetățenii Republicii Moldova, vor continua să primească gratuit asistența înainte și după naștere, dar și servicii legate de planificarea familială, nașteri, operații cezariene, tratamentul diverselor infecții, efectuarea testului citologic de prevenție a cancerului de col uterin.

Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavilița și Reprezentanta Rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Nigina Abaszada, în cadrul vizitei la spitalul raional din Cimișlia.

În discuții cu personalul medical din cadrul spitalului, prim-ministra a subliniat că încă de la începutul războiului din Ucraina Executivul a pus accent pe asigurarea accesului la asistență medicală pentru refugiați. Prin deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale a fost stabilit că toți refugiații din Ucraina vor primi ajutorul medical de urgență. 

„Eforturile noastre în această direcție vor continua, pentru a oferi oamenilor un spectru cât mai larg de servicii medicale la care pot apela gratuit. De azi avem și suportul partenerilor noștri din cadrul UNFPA, or preluarea acestui spectru de cheltuieli presupune că vom putea redirecționa banii din buget pentru oferirea serviciilor medicale de calitate cetățenilor noștri”, a adăugat prim-ministra Natalia Gavrilița.

La rândul său, Nigina Abaszada, a apreciat răspunsul prompt al Guvernului la criza refugiaților și eforturile autorităților în vederea asigurării accesului la servicii esențiale de sănătate a persoanelor care fug de război.

„Femeile rămân însărcinate și dau naștere inclusiv pe timp de criză sau în situație de război, iar dreptul lor la sănătate și asistență medicală de calitate trebuie asigurat. Pentru a răspunde necesităților specifice ale femeilor refugiate de vârstă reproductivă, ale gravidelor și fetelor adolescente, UNFPA vine în sprijinul Guvernului, astfel încât fiecare femeie și fată să-și poată continua viața cu demnitate”, a spus Nigina Abaszada.

Menționăm că 65% din populația refugiată sunt femei, iar 25,000 dintre acestea sunt de vârstă reproductivă. Totodată, potrivit estimărilor UNFPA, 1,760 de femei sunt însărcinate, iar 590 vor naște în următoarele 3 luni.