Este însărcinată cu cel de-al treilea copil și vine zilnic de la Ștefan Vodă ca să cerșească în centrul Chișinăului

Este însărcinată cu cel de-al treilea copil și vine zilnic de la Ștefan Vodă ca să cerșească în centrul Chișinăului

-
//
10.11.2017

Nici frigul nu le oprește din a cerși. Deja și femeile gravide au început a cere bani la colț de stradă. Valentina ne-a spus că are la întreținere doi copii și îl așteaptă pe al treilea. Nu are surse de existență, așa că a ieșit în stradă cu mâna întinsă. Unii o condamnă, alții îi compătimesc și spun „bine că nu fură”. Legea moldovenească nu prevede nici un fel de sancțiuni pentru cerșetorie, dar statul este obligat să aibă grijă de acești oameni.

De câteva zile, deși e frig și a mai și plouat, o femeie însărcinată cerșește în centrul Capitalei. O cheamă Valentina și este din Ștefan-Vodă. Ne-a spus că a recurs de nevoie la cerșetorie, pentru că nu mai are cu ce-și hrăni cei doi copii minori. În plus, mai așteaptă un băiețel. Gravida se află în luna a șaptea, e divorțată și nu vede altă soluție: „Dar ce să fac, trebuie, așa e viața. Nu am cu ce săi hrănesc, trebuiește cumva. Am o pernă aici, îmi ajunge”.

Inițial, au apărut mai multe poze cu ea pe o rețea de socializare. Unii o suspectau că și-a pus o burtă falsă, ca să provoace milă. După discuția femeii cu echipa TV8 , dar și cu oamenii legii, această supoziție poate fi exclusă.

Părerile oamenilor privind gestul disperat al mamei sunt împărțite.

„Sunt două categorii care simulează și care într-adevăr nu au bani din ce trăi. Deci trebuie asistența socială să se ocupe de persoanele care au nevoie de ajutor. Am avut și eu ocazia să cerșesc pentru că am stat pe stradă și nu am avut bani din ce să trăiesc, a cerși ce înseamnă? Un semnal de alarmă”.

„Nu sunt de-acord să îți expui copilul în public. Dacă sunt fără copil… Oricum nu sunt de acord cu cerșetoria. Aș prefera să muncească, dar e alegerea fiecăruia. Nu îi ajut cu bani”.

„Desigur nu în oraș, eu cred că ei trebuie să stea lângă mănăstiri și biserici. Ea trebuie să aibă grijă de copilul ei, pur și simplu trebuie să se adreseze la serviciile sociale unde se poate adresa”.

„Sunt nevoiți să cerșească, nu poți ieși în stradă ca să nu ai nevoie de ceva. Iată merg pe stradă, iată bătrânica stă acolo cât mă trage inima atâta îi dau”.

„Pe unii oameni viața îi impune, alții sunt prea îndrăzneți. Poliția poate interveni în cazurile când sunt deținute informații sau sunt inițiate cauze penale pentru organizarea cerșitului”.

Poliția spune că legea nu interzice oamenilor să cerșească.

„În prezent poliția nu este în drept să aplice sancțiuni privind cerșetoria, întrucât Legislația în vigoare nu prevede acest lucru. Poliția nu este în drept să rețină această persoană ce cerșește cu copilul în brațe dar este obligată să sesizeze instituțiile de asistență socială”, a menționat Andrian Jovmir, șef SRP al DP.

Responsabili de la Direcția pentru Protecția drepturilor copiilor nu au fost de găsit pentru comentarii. În 2008, a fost modificat Codul Contravențional și atunci sancțiunea pentru cerșit a fost exclusă. Totuși, oamenii legii pot aplica amenzi dacă maturii cerșesc împreună cu minori, iar în cazul exploatării cerșetorilor și crearea rețelelor de cerșetori sunt prevăzute sancțiuni penale. Anterior, poliția a anunțat că a deconspirat o rețea care racola persoane ale străzii și le impunea să cerșească.

Sursa: TV8.md